RegioJet dál škrtá v autobusech. Oseká linku z Prahy do Plzně či Brna, někde zdraží

Autobus Volvo Irizar PB, foto: Student AgencyAutobus Volvo Irizar PB, foto: Student Agency

Společnost RegioJet dál snižuje počty nabízených spojů na vnitrozemských autobusových linkách. Už od dnešního dne platí nový jízdní řád na

Společnost RegioJet dál snižuje počty nabízených spojů na vnitrozemských autobusových linkách. Už od dnešního dne platí nový jízdní řád na trase Praha – Plzeň, 10. června se pak dočkají změn i další linky včetně hlavní trasy Praha – Brno. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách firmy a v celostátním informačním systému jízdních řádů.

V případě linky z Prahy do Plzně RegioJet mluví o „optimalizaci“. Oproti původnímu jízdnímu řádu zmizí ve všední den tři spoje v pracovní dny, v neděli pak celkem čtyři spoje. Jde o spoje, které dosud vyjížděly vždy třicet minut po celé. Ve všední dny z Prahy zmizely z jízdního řádu autobusy v 7.30, 15.30, 17.30 a 18.30, nově naopak jede z Prahy autobus ve 13.30. Ve směru z Plzně končí spoje v 8.30 a 16.30; v 17.30 pojede pouze v pátek.

Končí také poslední spoj ve 20 hodin, které jezdil jen v pátek. V neděli pojede první autobus do Prahy až v 8 hodin ráno. „U plzeňské linky jsme omezili provoz o 3 spoje v každém směru. Jednalo se o spoje, které byly ze strany cestujících dlouhodobě méně využívané. Spoje mezi Prahou a Plzní jezdí v hodinovém a v ranní a odpolední špičce i v půlhodinovém intervalu,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Velká redukce čeká také cestující na autobusové lince Brno – Jihlava – Praha. Ta začne platit 10. června. RegioJet už s nástupem svých vlaků mezi Prahou a Brnem výrazně spojení redukoval, teď chystá další škrty. Z dvanácti spojů denně bude nově jen sedm spojů. Z devíti spojů, které dosud zastavovaly v Jihlavě, pojedou do krajského města Vysočiny na této trase jen čtyřikrát denně. Ve směru z Brna ruší RegioJet spoje v 5, 10, 12, 14, 16 a 19 hodin, nově přidává odjezd ve 13 hodin. Z Prahy končí spoje v 5, 7, 11, 15, 16 a 22 hodin, nově přidává firma odjezd ve 14 hodin.

RegioJet už dříve ohlásil plán seškrtat počty autobusů mezi Prahou a Brnem kvůli expanzi vlaků. Podle Ondrůje za čtvrt roku vlaky na trase přepravily tolik cestujících, jako za půlrok autobusy. Denně na trase nabízí 7-8 tisíc míst.

Změny se týkají i dalších linek: u spojení do Jižních Čech jeden pár (18:00 z Prahy a 6:40 z Českých Budějovic) končí a začíná namísto Českého Krumlova v Českých Budějovicích. U jiných linek firma startuje od 10. června prázdninový jízdní řád s méně spoji, jde o každoroční úpravu, například na trase Praha – Liberec.

Velké škrty chystá RegioJet i u spojení Praha – Karlovy Vary – Cheb, u kterého dosud nezveřejnil ale jízdní řád. Podle rezervačního systému klesne počet přímých spojů z osmi na pět denně, trasy z Karlových Varů do Prahy by se redukce neměla dotknout.

Na lince z Brna do Ostravy se posouvají časy odjezdů u prvního ranní spoje z Brna ze 7.30 na 6.30, nově jede spoj v 15.20 z Olomouce, který nahradil spoj ve 13.20. Na trase od tohoto týdne platí nový ceník, který zdražil některé autobusy ve špičce. Mezi Brnem a Zlínem přidává firma nově zastávku v Kroměříži na Milíčově náměstí, také u Zlína má RegioJet nový ceník, základní jízdné vyjde namísto 125 Kč z Brna do Zlína na 150 Kč.

Tagy Brno - Olomouc - Ostrava Brno - Zlín jízdní řád Praha - České Budějovice - Český Krumlov Praha - Jihlava - Brno Praha - Plzeň praha-brno redukce vnitrostátních linek RegioJetu RegioJet
34 komentářů