Nová hrozba pro šotouše či spottery. Nový zákon v Polsku omezuje fotografování dopravy

Polská značka zakazující fotografování z dřívějších dob. Foto: Wistula / Wikimedia CommonsPolská značka zakazující fotografování z dřívějších dob. Foto: Wistula / Wikimedia Commons

Zákaz je zatím spíše v teoretické rovině, chybí vzor na cedule.

Prezident Polska Andrzej Duda podepsal nový zákon o obraně vlasti, který zavádí i nové opatření týkající se i fanoušků kolejové či letecké dopravy. Nový zákon umožní zakázat fotit železniční stanice či používat fotoaparát na letištích.

Projednávání novely zákona vzbudilo zejména v polské komunitě šotoušů a spotterů velký rozruch. Podpisem zákona se ale zatím ještě nic nemění.

Zákon nebude platit na všech železničních stanicích či letištích, pouze umožní ho uplatnit tam, kde stát umístí speciální značku zakazující používání fotoaparátu či chytrého telefonu. „ Její vzor zatím nebyl zveřejněn, takže mimo jiné i pravidla pro focení vlaků a letadel zůstávají bez změny,“ uvedl například odborný server Rynek Kolejowy.

V případě porušení zákona soud může potrestat pachatele pokutou nebo mu zabavit fotografickou výbavu, i když nebude pachatele.

Tagy Polsko zákaz fotografování
201 komentářů