Rána pro Metrostav: Soud mu zakázal účast ve veřejných tendrech, šéf dostal podmínku

Budování tunelu Ejpovice. Autor: FB ministerstva dopravy ČRBudování tunelu Ejpovice. Autor: FB ministerstva dopravy ČR

Středočeský krajský soud dnes ve druhé větvi kauz bývalého hejtmana Davida Ratha vynesl rozsudek, který může výrazně zkomplikovat fungování největší

Středočeský krajský soud dnes ve druhé větvi kauz bývalého hejtmana Davida Ratha vynesl rozsudek, který může výrazně zkomplikovat fungování největší stavební firmy v zemi. Soud zakázal Metrostavu na tři roky účast ve veřejných soutěžích (o veřejné zakázky), jeden z manažerů pak má jít na pět let do vězení. Rozhodnutí je nepravomocné, firma se odvolala. Online reportáž od soudu přinesl server iRozhlas.cz.

Soud rozplétal manipulace v tendrech středočeských nemocnic a s tím spojené uplácení. Právě za uplácení byl odsouzen i generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát, nepravomocně dostal tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky. Jeho náměstek Jiří Anděl si pak má odsedět pět let nepodmíněně.

Metrostav se proti rozsudku Krajského soudu v Praze odvolá. „S rozsudkem se neztotožňujeme, a tak se vůči němu naši právní zástupci odvolali. Soudní řízení tedy dále probíhá a my se z toho důvodu nemůžeme a nebudeme až do konečného pravomocného rozhodnutí vyjadřovat,“ řekl mluvčí Vojtěch Kostiha.

K tříletému zákazu ucházet se o veřejné zakázky přidala soudkyně Iva Říhová firmě i peněžitý trest ve výši 10 milionů.

Metrostav je největší stavební skupinou v zemi, jeho tržby přesahují dvacet miliard. Zbudoval například tunel Ejpovice na 3. koridoru, opravil historické zastřešení prvních čtyř nástupišť pražského hlavního nádraží, staví pražský úsek 4. koridoru, podílí se na modernizaci D1 nebo upravuje zdymadlo Štvanice. Zákaz by firmě zřejmě znemožnil i působení při budování metra D.

Tagy metrostav soud Top
86 komentářů