dkv-spojujeme

Rána pro Airbus a Boeing. Obnovením sankcí přišly v Íránu o zakázky za 838 miliard

A330-200 pro Iran Air. Foto: AirbusA330-200 pro Iran Air. Foto: Airbus

Výrobci letadel Airbus a Boeing mohou ze svých zásob objednaných letadel vyškrtnout 180 strojů, které měly dodat pro iránského dopravce

Výrobci letadel Airbus a Boeing mohou ze svých zásob objednaných letadel vyškrtnout 180 strojů, které měly dodat pro iránského dopravce Iran Air. V součtu jde o zakázky v hodnotě 838 miliard korun.

Americký ministr financí Steven Mnuchin potvrdil, že součástí sankcí bude i zrušení licencí na prodej dopravních letadel do Íránu. Airbus získal v Íránu zakázku na 100 letadel, 80 získal Boeing, 20 výrobce turbovrtulových letadel ATR. Írán patří k zemím s nejstaršími letadly na světě v provozu, poslední nové letadlo nakoupil před zrušením sankcí před 23 lety.

Airbus už stihl do Íránu expedovat jeden Airbus A321 a 2 A330-200, Boeing zatím žádné letadlo. Hodnota zakázek Airbusu pro Iran Air dosáhla v katalogových cenách dosahuje 19 miliard dolarů, u Boiengu 17 miliard dolarů. Dalších 30 letadel za 3 miliardy dolarů měl Boeing dodat pro íránské Aseman Airlines.

Akcie obou výrobců reagovaly na zprávu mírným poklesem. Pro výrobce by v tuto chvíli nemělo jít o zásadní problém, zejména kvůli velké zásobě objednávek na modely Boeing 737 a Airbus A320 family.

Sankce budou mít na letectví ještě jiný dopad, dá se očekávat růst cen ropy a tím pádem i kerosinu.

Tagy Airbus boeing Iran Air sankce
6 komentářů