Rakousko začne nově dotovat nákup skládacích kol

Rakouská ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewessler oznamuje rozšíření dotací na nákup jízdních kol. Foto: Bmkv.gv.atRakouská ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewessler oznamuje rozšíření dotací na nákup jízdních kol. Foto: Bmkv.gv.at

Stát loni podpořil nákup dvanácti tisíc jízdních kol, chce více propojit cyklistiku s veřejnou dopravou.

Rakouské ministerstvo ochrany klimatu se rozhodlo více podpořit nákup jízdních kol. Po nákladních kolech začne nově přispívat i na nákup skládacích jízdních kol s elektromotorem i bez něj. Současně navýší příspěvek na nákladní jízdní kola.

Oznámilo to ministerstvo na svých stránkách. Dotace na „skládačku“ může dosáhnout až 600 eur. Podmínkou je, že si kupující současně pořídí roční jízdenku na veřejnou dopravu. Stát zaplatí ze 600 eur 450 eur, zbytek má být sleva od prodejců. Ti očekávají, že díky dotaci stoupne o tento typ jízdních kol zájem. Podle podmínek nesmí kolo ve složeném stavu přesáhnout rozměr 110 × 80 × 40 centimetrů. Taková velikost je například u rakouských drah ÖBB považována za zavazadlo.

Ministerstvo současně navýší podporu nákladních kol (cargobike) z 900 na 1 000 eur. „Jsem ráda, že stále více lidí jezdí na kole. Chceme tento způsob dopravy ještě více zatraktivnit. Zaměřujeme se proto na její podporu v kombinaci s hromadnou dopravou. Klima, zdraví a ekonomika z toho mají stejný prospěch,“ uvedla ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewessler.

Ministerstvo ochrany klimatu podpořilo v roce 2022 nákup zhruba 12 000 jízdních kol v Rakousku; včetně více než 3 000 nákladních kol.

Tagy dotace na nákup jízdních kol podpora aktivního způsobu dopravy podpora cyklistiky podpora udržitelné dopravy Rakousko
11 komentářů