Rakousko začne lidem dotovat opravu jízdních kol

Ve Vídni majitelům kol slouží i samoobslužné stojánky na opravu kol. Foto: Christian Fürthner / Fahrradwien.atVe Vídni majitelům kol slouží i samoobslužné stojánky na opravu kol. Foto: Christian Fürthner / Fahrradwien.at

Podpora se týká všech typů jízdních kol.

Majitelé jízdních kol v Rakousku mohou nově ušetřit za jejich opravu. Rakouské ministerstvo dopravy, průmyslu a ochrany klimatu lidem začne přispívat na opravu až 200 eur.

Oznámila to dnes ministryně Leonore Gewessler. Nabídka navazuje na již dříve zavedený Reparatur bonus, který se týkal oprav elektrických spotřebičů. Stát tím chtěl lidi motivovat, aby spotřebič nechali opravit namísto nákupu nového.

Nový program začne platit od 16. září, týká se jak běžných kol, tak elektrokol, nákladních kol a přívěsů za kolo. Dotace je do výše 50 % nákladů na opravy, maximem je 200 eur. Servis na jízdní kola musí být registrován v systému Reparaturbonus.

Rakousko na program oprav starších spotřebičů, do kterých nově zahrnuje i kola, získalo 130 milionů eur dotaci z Evropské unie, navyšuje ho ještě o národní zdroje. Dosud stát proplatit přes milion účtenek.

Tagy dotace na opravu jízdních kol Rakousko
19 komentářů