Rakouské železnici hrozí v pondělí stávka na 24 hodin, ovlivnila by i spojení do Česka

Souprava NighJet před odjezdem z Vídně. Foto: ÖBBSouprava NighJet před odjezdem z Vídně. Foto: ÖBB

V případě stávky by mezinárodní spoje z Česka končily v Břeclavi a Rybníku.

Pokud se chystáte v pondělí vlakem do Rakouska, reálně hrozí, že se do cíle nedostanete. Odborový svaz vida ohlásil varovnou stávku na 24 hodin, která má vypuknout o půlnoci z neděle na pondělí. Pokud k ní dojde, zastaví se v Rakousku veškerá doprava. Jednání mezi vedením rakouských drah ÖBB a odboráři ještě pokračují.

Rakouské dráhy i jejich partnerští dopravci už od dnešního dne varují před možnými komplikacemi. „ÖBB své cestující preventivně informuje a žádá je, aby odložili zbytečné cesty nebo zvolili alternativní možnosti cestování,“ uvedly rakouské dráhy na svých stránkách.

Náhradní doprava nebude zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích. Omezení se bude týkat mezistátních vlaků na území Rakouska včetně přeshraničních regionálních vlaků. U nočních spojů (např. přímé vozy Praha – Curych nebo Vídeň – Berlín) dojde k omezení už od večera 27. listopadu až do rána 29. listopadu,“ uvedly České dráhy.

Pokud ke stávce skutečně dojde, budou České dráhy zajišťovat v pondělí 28. listopadu provoz všech vlaků mezistátní dopravy na území ČR do/z poslední pohraničí stanice. Spoje linky Ex 3 railjet Vindobona pojedou v úsek Praha – Břeclav – Praha, spoje linky Ex 4 (např. vlaky Sobieski, Moravia atp.) pojedou v úseku Polsko – Bohumín – Břeclav a zpět, spoje Jižní expres linky Ex 7 Praha – Linz pojedou v úseku Praha – Rybník – Praha.

Spor odborářů a drah se týká navyšování mezd. Další jednání má proběhnout v sobotu. Odborový svaz vida ve svém prohlášení uvedl, že ho mrzí, kolik času nechal zaměstnavatel uplynout mezi jednáními. Odbory požadují 400 eur navíc měsíčně pro každého zaměstnance jako kompenzaci za rostoucí náklady.

Tagy České dráhy ÖBB Rakousko stávka
45 komentářů