Rakouské klimatické ministerstvo „zařízlo“ další dálnici. Klagenfurtská S37 na sever pokračovat nebude

Rychlostní silnice S37. Pramen: Wikimedia Commons / MyFriendRychlostní silnice S37. Pramen: Wikimedia Commons / MyFriend

Proti zastavení přípravy už se ozvala kritika. Podle ní ministerstvo nemá relevantní argumenty pro zrušení plánů.

Rakouské ministerstvo pro ochranu klimatu, pod které spadá i doprava, zastavilo přípravu další dálniční komunikace. Úřad, který řídí ministryně Leonore Gewesslerová (Zelení), rozhodl, že klagenfurtská rychlostní silnice S37 nebude pokračovat dále na sever.

V plánu přitom byla výstavba dalších 50 kilometrů S37 mezi Sankt Veit an der Glan v Korutanech a Scheiflingem ve Štýrsku. Díky tomu mělo vzniknout i napojení na rychlostní silnici S36, jehož příprava se rovněž zrušila. Rychlostní silnice se nebude stavět z ekologických důvodů. Informují o tom rakouská média, například Der Standard.

Rychlostní silnice S37, fialově chybějící část. Von Alexander Wagner - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7763246

Rychlostní silnice S37, fialově chybějící část. Von Alexander Wagner – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7763246

Podle ministerstva jsou plány na prodloužení S37 staré 15 let, během kterých se situace výrazně změnila. Údajně se prohloubila klimatická krize a výrazně ubylo volné půdy. Proměna dnešní silnice B317 na rychlostní silnici S37 by podle úřadu znamenala vznik nové tranzitní trasy s negativními dopady na obyvatele.

„Korutany a Štýrsko nepotřebují žádné nové tranzitní trasy, které znečišťují vzduch a trápí okolí hlukem. Nebylo by rozumné zalít betonem naši nejcennější půdu a dále poškozovat klima, a to za miliardové náklady,“ uvedla Gewesslerová. Rozhodnutí podle ní nebude mít vliv na chystané vylepšení stávající části S37 od Klagenfurtu (A2) k Sankt Veit an der Glan.

Proti rozhodnutí ministerstva už se ozvala kritika. Člen korutanské vlády a zmocněnec pro stavbu silnic Martin Gruber (ÖVP – lidovci) už oznámil, že se bude snažit o obnovení přípravy stavby. „Nemohu přijmout skutečnost, že zájmy obyvatel a podniků středních Korutan jsou ignorovány,“ uvedl. Podle něj ministerstvo nepřišlo s žádným relevantním argumentem pro zastavení stavby.

Nejde přitom o první dálniční komunikaci, jejíž stavbu ministerstvo zarazilo. Zhruba před rokem Gewesslerová učinila konec dohadům o budoucnosti chystané dálnice přes oblast Waldviertel nedaleko českých hranic. Plány zrušila. Místo do Waldviertel Autobahn mají putovat peníze do železnice.

Tagy Rakousko S37
93 komentářů