Rakouské dráhy si objednaly u Stadleru záchranné vlaky až za 240 milionů eur

Vlaky budou určené k zásahům ve třech nových úpatních tunelech: Koralmbahn, Semmering a Brenner

Švýcarský výrobce Stadler získal zajímavou zakázku od Rakouských spolkových drah (ÖBB). Obě strany uzavřely rámcovou smlouvu na dodávku až 20 záchranných (hasičských) vlaků za 240 milionů eur (cca 6,3 miliardy korun).

V rámci nové smlouvy ÖBB zatím závazně objednaly pět vlaků za 60 milionů eur (cca 1,6 mld. Kč). Smlouva zahrnuje vývoj, výrobu, schválení a uvedení do provozu. Do provozu by se měla první vozidla dostat nejpozději v polovině roku 2024.

Vlaky budou mít tři druhy pohonu: elektrický, dieselelektrický a bateriový. Budou se skládat ze tří vozů (trakční vůz, řídící vůz a cisterna) o celkové délce 66,5 metru. Vůz na vodu pojme 45 tisíc litrů vody, do vlaku se vejde 300 lidí (sezení + stání). Maximální rychlost bude 160 km/h.

Nové vlaky budou primárně určené k zásahům ve třech nových úpatních tunelech (Koralmbahn, Semmering a Brenner) jako náhrada za první generaci hasičských a záchranných vlaků ÖBB. Budou moci zasahovat ale v celé síti ÖBB Infrastruktur.

Záchranný vlak Švýcarských spolkových drah (SBB). Von JoachimKohlerBremen - Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46708195

Záchranný vlak Švýcarských spolkových drah (SBB). Von JoachimKohlerBremen – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46708195

Tagy ÖBB Stadler záchranné vlaky
27 komentářů