Rakouské dráhy objednaly od Siemensu další CityJety

Jednotka Siemens Desiro ML u Trauensteinu. Foto: ÖBBJednotka Siemens Desiro ML u Trauensteinu. Foto: ÖBB

Počet objednaných jednotek již dosáhl 246 kusů.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB se rozhodly využít další opce na nákup jednotek Siemens Desiro ML, kterým daly obchodní název CityJet. Od roku 2025 by mělo v Rakousku jezdit dalších 27 nových elektrických jednotek. Celkem jich dráhy objednaly již 246, jezdí jich více než 200.

ÖBB původně objednaly 200 jednotek, v roce 2021 ale uzavřely smlouvu na dodávku dalších. Jde již o druhou objednávku po vypršení smlouvy.

Siemens rakouským drahám dodává jednotky se třemi nebo čtyřmi vozy. Objednávka z roku 2021 byla pro Voralbersko se čtyřmi vozy. V případě poslední zakázky ÖBB neuvedly, kde budou jezdit, půjde o třívozové jednotky. Dopravce je nasazuje na výkony v regionální dopravě po celé zemi. Kapacita třívozové jednotky je 220 sedících cestujících, maximální rychlost je 160 km/h.

První smlouvu na dodávku těchto jednotek uzavřely dráhy v roce 2010. Jednotky se vyrábějí v německém Krefeldu, finální úpravy probíhají v zázemí ÖBB v Jedlersdorfu.

Firmě umožnil nákup nových vlaků zbavit se starších elektrických jednotek, které jezdily v příměstské vídeňské dopravě. Jde o jednotky řady 4020 vyrobených v letech 1978–1987.

Jednotka Siemens Desiro ML u Trauensteinu. Foto: ÖBBPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppJednotka Siemens Desiro ML. Foto: Philipp Horak / ÖBBElektrická jednotka Siemens Desiro ML eco s bateriemi, které umožní provoz mimo elektrizované úseky. Foto: ÖBBJednotka Siemens Desiro ML ecojet s bateriovým pohonem. Foto: SiemensCityjet ve Vídni. Foto: ÖBBSiemens Desiro BEMU CityJet. Foto: SiemensCityJet do Lince. Foto: Jan SůraPrezentace vlaku Cityjet Eco Rakouských spolkových drah zástupcům českých krajů. Pramen: Pardubický krajPříměstská jednotka ÖBB Cityjet by mohla zajíždět do Budějovic.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářInnotrans 2018, Siemens Desiro MainLine CityJet eco pro ÖBB, zdroj: ŽelPage/Juraj Kováč
Tagy ÖBB siemens Siemens Desiro ML Siemens Desiro ML Cityjet Siemens Mobility
46 komentářů