Rail Cargo láká silniční dopravce, snížilo ceny přepravy návěsů přes Brenner

Přeprava kamionových návěsů na vlaku ÖBB. Pramen: ROLA - © ÖBB-RCA/Marek KnoppPřeprava kamionových návěsů na vlaku ÖBB. Pramen: ROLA - © ÖBB-RCA/Marek Knopp

Kamiony se budou vozit po železnici napříč Tyrolskem levněji.

Železniční společnost Rail Cargo Group, která patří do skupiny Rakouských spolkových drah (ÖBB), se snaží posílit přeshraniční přepravy kamionových návěsů (ROLA – Rollenden Landstraße). Od 1. října výrazně snížuje ceny ROLA na tyrolské trase Wörgl – Trento přes Brennerský průsmyk. ÖBB to oznámily v tiskové zprávě.

„Zákazníci ROLA budou z nového ceníku těžit hned dvakrát: snížením základní ceny a atraktivními zpátečními slevami,“ uvedl dopravce. Cena přeshraniční přepravy ROLA napříč Tyrolskem začíná na 82 eurech. Firma snížení cen prezentuje i jako „další důležitý krok v přesunu nákladní dopravy na železnici“.

Slevy dosahují až 16 procent. Pro nákladní automobily do 40,5 tun je základní sleva 9 eur, k tomu si mohou připočíst ještě zpáteční slevu. Další slevy získají dopravci, kteří jezdí přes Brenner pravidelně. Ceník i s příklady zveřejnily ÖBB na svých stránkách. Například třicetitunový kamion při určitém počtu otoček zaplatí za „svezení“ na trase Wörgl – Brenner nově 92 eur (místo 110 eur).

ÖBB uvádějí vedle šetrnosti k přírodě i další výhoda ROLA. Tento způsob přepravy šetří silnice, pomáhá předcházet dopravním zácpám, dopravci ušetří na palivu a mýtném a jejich řidiči si cestou odpočinou a mohou si ve vlacích dopřát palubní servis.

„Pokud kamiony místo silnice používají železnici, je zaručena maximální bezpečnost, a to kdykoli během roku,“ dodávají ÖBB.

Tagy ÖBB Rail Cargo Group ROLA
47 komentářů