Qatar Airways zařadily do provozu první MAX, původně měl létat u ruských S7 Airlines

Boeing 737 MAX 8 v barvách Qatar Airways. Zdroj: Qatar AirwaysBoeing 737 MAX 8 v barvách Qatar Airways. Zdroj: Qatar Airways

Aerolinka postupně převezme celkem devět strojů 737 MAX 8.

Letecká společnost Qatar Airways zařadila do pravidelného provozu s cestujícími poprvé jeden ze svých nových Boeingů 737 MAX. Stroj s registrací A7-BSC již stihl obsloužit několik letů do Kuvajtu. Letoun převzal dopravce již v dubnu, od té doby na něm kromě výcviku provedl několik úprav. Letadlo s výrobním sériovým číslem 43329 bylo původně určené ruské společnosti S7 Airlines. Ta si jej však z důvodu sankcí uvalených po ruské invazi na Ukrajinu nemohla převzít.

Qatar Airways takto postupně převezmou po S7 Airlines celkem devět původnímu zákazníkovi nedodaných Boeingů 737 MAX 8. Druhý stroj v pořadí, tentokrát s registrací A7-BSE, již rovněž dorazil na základnu aerolinky a je připravován k zařazení do její aktivní flotily. Součástí přípravných prací na stroji je například osazení sedadel pro cestující tzv. in-flight entertainment systémem (IFE).

Katarský dopravce následně získá ještě minimálně 25 větších letadel 737 MAX 10 objednaných na loňském aerosalonu ve Farnborough. Na dalších 25 kusů má opci. Zakázka vzešla podle odhadů expertů z vleklých a tehdy vyostřených sporů mezi Qatar Airways a evropským výrobcem letadel Airbus, který Katarcům zrušil objednávku modelu A321neo a 737 MAX 10 je jeho nejbližší náhradou. Jádrem sporů měly být problémy s povrchem trupů dodaných letounů A350.

Boeingy 737 MAX v barvách Qatar Airways umožní letecké společnosti další expanzi, zejména na blízkých trzích. Počítá se s jejich nasazováním na postupně schvalované a zaváděné linky do zemí z Rady pro spolupráci arabských států v Perském zálivu (GCC), i na těchto trasách se však mohou objevovat i širokotrupé stroje v závislosti na poptávce a vlastních kapacitách.

Tagy boeing Boeing 737 MAX qatar airways QR
15 komentářů