Qantas uzemnil většinu A380, po Airbusu žádá odklad pro objednávku ultradálkových A350

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

O více než čtvrtinu omezí svoji kapacitu kvůli epidemii koronaviru a snížené poptávky po cestováních letecká společnost Qantas. Firma stáhne

O více než čtvrtinu omezí svoji kapacitu kvůli epidemii koronaviru a snížené poptávky po cestováních letecká společnost Qantas. Firma stáhne z provozu většinu svých letadel A380, po Airbusu žádá delší dobu na definitivní objednávku A350 v ultradálkové verzi pro lety z východního pobřeží Austrálie do Evropy či na východ USA.

Firma oznámila redukci počtu letů v tiskové zprávě. Z dvanácti letadel A380 jich firma uzemní osm, další dva pošle na plánovanou velkou modernizaci a údržbu. V praxi tak bude létat pouze se dvěma stroji. Omezení platí až do půlky září. Celková redukce kapacity Qantasu a dceřiné značky Jetstar odpovídá celkem 38 letadlům, které zůstanou na zemi.

Qantas je dalším dopravcem, který dočasně stáhne z provozu část flotily největších osobních letadel na světě. Lufthansa minulý týden oznámila, že dočasně zastaví provoz všech letadel tohoto typu. Důvodem je slabá poptávka po létání.

Omezení se týká například letů QF1 a QF2 mezi Sydney a Londýnem s mezipřistáním v Singapuru. Firma část ze Singapuru do Evropy zruší a bude posílat cestující přes Perth.Až do půlky září se posouvá start nové linky z Brisbane do Chicaga.

Qantas zatím neví, jaký dopad bude mít epidemie do hospodaření firmy. Představenstvo už oznámilo pozastavení plánu na zpětný odkud akcií, předběžně ale dál počítá s výplatou dividend.

Australský dopravce musí vyřešit i to, zda bude pokračovat v projektu ultradálkových letů. Pro ně si původně vybral letadla Airbus A350, evropský výrobce letadel dal Qantasu čas na definitivní objednávku do konce března letošního roku. Šéf Qantas Alan Joyce uvedl, že požádali Airbus o posun termínu. Airbus na objednávku pospíchal kvůli velké poptávce po nových letadlech, ta teď ale prudce spadla. Za únor nemá evropský výrobce jedinou novou.

Tagy A380 koronavir Koronavirus omezení letů kvůli koronaviru Project Sunrise Qantas
Žádné komentáře