Qantas prodělal v přepočtu přes 30 miliard, stroje A380 nechá v poušti nejméně tři roky

Boeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: Qantas

Největší australská letecká společnost Qantas prodělala vlivem pandemie za letošní fiskální rok, který skončil v červnu, bezmála dvě miliardy australských

Největší australská letecká společnost Qantas prodělala vlivem pandemie za letošní fiskální rok, který skončil v červnu, bezmála dvě miliardy australských dolarů (31,6 miliardy Kč). Předpokládá přitom, že do půlky roku 2022 obnoví jen zhruba polovinu svého mezinárodního provozu. V předcházejícím finančním roce společnost vykázala čistý zisk 840 milionů australských dolarů (13,3 miliardy Kč).

Flotila 12 letadel Airbus A380 tak zůstane dle současných vyhlídek nejméně tři roky mimo provoz. Stroje jsou odstavené v Mohavské poušti v Kalifornii. V rozhovoru pro byznysový web CNBC to uvedl šéf Qantasu Alan Joyce. „Letadla A380 budou zřejmě poslední, která pošleme do vzduchu. Jsou příliš velká a my si vzhledem k poptávce nemyslíme, že budou nejméně tři další roky potřeba,“ řekl Joyce. Dodal, že firma má velkou opravárenskou základnu v Los Angeles, takže stroje jsou pod dohledem firemních mechaniků. Firma zatím uzemnila 79 letadel, včetně 11 Dreamlinerů, 47 strojů zůstalo v provozu. Kromě největších airbusů chce mít všechny stroje připravené k operativnímu nasazení. „Před úderem pandemie jsme směřovali k zisku přesahujícímu jednu miliardu australských dolarů,“ doplnil Joyce.

Konstatoval, že podmínky na trhu jsou nyní nejhorší za 100 let historie společnosti. Oživení vnitrostátních letů podle něj komplikují cestovní omezení mezi jednotlivými australskými státy a vyzývá proto k jasnějšímu nastavení pravidel. Smysl podle něj omezení mají v případě státu Viktorie, který na kontinentě vykazuje nejvíce nových případů nákazy koronavirem. Oproti tomu zákaz cestování mezi státy Západní a Jižní Austrálie podle něj smysl nedává, protože ty případy komunitního přenosu vůbec nehlásí.

Vnitrostátní lety Qantasu jsou nyní na pětině pro srpen obvyklého provozu. Podle Joyce se mohou zvýšit na 75 procent, pokud se hranice mezi jednotlivými australskými státy otevřou dříve než ty mezinárodní.

„Většina mezinárodních letů nebude obnovena dříve, než bude k dispozici obecně dostupná vakcína proti nemoci covid-19,“ doplnil Joyce. To podle něj nastane od poloviny do konce roku 2021. Jako první počítá s obnovení provozu v rámci Oceánie, především na Nový Zéland.

Společnost už dříve avizovala, že kvůli dopadům pandemie propustí kolem pětiny svých zaměstnanců, tedy kolem 6000 lidí.

Zdopravy.cz s využitím ČTK

Tagy Airbus A380 Qantas
10 komentářů