Push-pully pro Moravskoslezský kraj jsou před dokončením, první vyjede na jaře

Řídící vůz soupravy push-pull pro Mor.slez. kraj. Pramen: České dráhyŘídící vůz soupravy push-pull pro Mor.slez. kraj. Pramen: České dráhy

České dráhy soupravy objednaly pro trať z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm

Série pěti dvoupodlažních vlaků push-pull pro Moravskoslezský kraj je v ostravské Škodě Vagonka před dokončením. Oznámily to dnes České dráhy, které hodlají první vlak nasadit do zkušebního provozu v prvním pololetí příštího roku. Výroba má zpoždění, první vlak měl podle původních plánů vyjet už letos.

„Dokončení souprav zdržela situace v souvislosti s pandemií Covid-19 a požár v podniku, který dodává podlahy vozů,“ uvedl mluvčí drah Robert Pagan. Půjde o třívozové soupravy, které budou mimo jiné vybaveny klimatizací, Wi-Fi, zásuvkami, držáky na lyže a bezbariérovým vstupem. Všechny by měly být dodány příští rok a zahájit zkušební provoz.

Sestavu tří vozů (včetně jednoho řídícího) v provozu doplní lokomotiva řady 750.7 (brejlovec). Úpravu lokomotiv pro provoz na push-pull soupravě aktuálně provádí společnost CZ LOKO. Úpravy se týkají protokolu WTB (Wire Train Bus) pro spojení lokomotivy s řídicím vozem. Již byla dokončena první dvě vozidla s touto modifikací, celkem jich budou mít České dráhy k dispozici šest.

České dráhy soupravy objednaly pro trať z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm, zakázka má hodnotu jedné miliardy korun. Kapacita soupravy bude 356 míst k sezení. Do budoucna se počítá s elektrifikací tratě a využitím elektrických lokomotiv. Push-pully pro Moravskoslezský kraj vycházejí z koncepce vlaků, které Škoda vyrobila pro Deutsche Bahn.

Řídící vůz soupravy push-pull pro Mor.slez. kraj. Pramen: České dráhySouprava push-pull pro Mor.slez. kraj. Pramen: České dráhySouprava push-pull pro Mor.slez. kraj. Pramen: České dráhyPodoba souprav push-pull pro Moravskoslezský kraj. Foto: Škoda TransportationPrvní dvě lokomotivy řady 750.7 (brejlovec), uzpůsobené k provozu s push-pull soupravami. Pramen: České dráhyVýroba netrakčních jednotek typu push-pull pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhyVýroba netrakčních souprav typu push-pull pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhyVýroba netrakčních souprav typu push-pull pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhyVýroba netrakčních souprav  typu push-pull pro Moravskoslezský kraj. Pramen: České dráhyInnotrans 2018, NIM Express od Škoda Transportation, zdroj: ŽelPage/Juraj Kováč

 

Tagy České dráhy Moravskoslezský kraj push-pull soupravy Škoda Vagonka Top
282 komentářů