Půlmiliardovou soutěž na opravu Benešova mostu přes Labe vyhrál Metrostav se Strabagem

Most Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Foto: RomanM82 /Wikimedia CommonsMost Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Foto: RomanM82 /Wikimedia Commons

Oprava začne příští rok stavbou lávky.

Sdružení firem Metrostav TBR a Strabag bylo vyhlášeno vítězem jedné z největších soutěží na rekonstrukci mostu za poslední roky. Za 520 milionů korun bez DPH má provést kompletní rekonstrukci mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem.

O vítězství sdružení informoval Ústecký kraj na svém facebookovém profilu. K podpisu smlouvy má dojít do konce listopadu.

Na začátku roku 2024 začne stavba provizorní lávky pro pěší a cyklisty, na kterou se postupně z tělesa mostu převěsí všechny sítě. V roce 2025 začne vlastní rekonstrukce mostu, která potrvá do konce roku 2026,“ uvedl kraj. Kraj na rekonstrukci žádá o dotaci z evropských zdrojů.

Kraj zatím nezveřejnil detaily o dalších nabídkách. Cena v hodnocení měla váhu 80 %, pětinovou váhu měla doba opravy.

Kraj ještě před rekonstrukcí upraví křižovatku pod Větruší, město opravuje silnici ve Výstupní ulici. Bude sloužit jako objízdná trasa pro řidiče, kteří se budou chtít vyhnout centru. Pro kamiony povede objízdná trasa přes Jílové na Děčínsku, kde v současnosti opravují mostek přes Jílovský potok, je v havarijním stavu.

S ohledem na dopady rekonstrukce na dopravu v Ústí nad Labem a okolí zřídí kraj pracovní skupinu, v níž budou také úředníci z ústeckého magistrátu. Ta by měla případné komplikace v dopravě operativně řešit.

Oprava mostu otevřeného v roce 1938 nabrala zpoždění, původně měla začít již v roce 2020. Během opravy bude možné v Ústí nad Labem autem překonat Labe jen po Mariánském mostě. Už nyní na most nesmějí těžší vozidla včetně MHD.

 

Tagy Benešův most Metrostav TBR Most Dr. Edvarda Beneše Strabag Ústecký kraj
21 komentářů