Půl miliardy korun denně v minusu. Air France-KLM varuje, že letošní rok bude ještě horší

Letadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.comLetadla skupiny Air France - KLM. Foto: www.airfranceklmgroup.com

Firma čekala postupné zlepšení v prvním čtvrtletí, místo toho musela opět omezit provoz.

Letecká skupina Air France-KLM ohlásila rekordní ztrátu ve výši 7,1 miliard eur za loňský rok. V přepočtu jde o 183 miliard korun, uskupení několika aerolinek tak denně prodělávalo kolem půl miliardy korun denně. Jde zatím o největší ztrátu v absolutním vyjádření, kterou letos největší aerolinky oznámily.

Šéf aerolinek Benjamin Smith v dnešní prezentaci výsledků upozornil, že letošní hospodaření může dopadnou ještě hůře.  Ještě předloni skupina vydělala 290 milionů eur. Tržby loni propadly o 59 % na 11,1 miliard eur. „Prošli jsme zkouškou nejhlubší krize, jakou kdy celý obor zažil,“ řekl Smith.

Přežití umožnily úvěry od Francie a Nizozemska v kombinaci se státními zárukami v hodnotě 10,4 miliard eur. Firma loni propustila 8 700 zaměstnanců.

Podle dnešní zprávy firma varuje před dalším zhoršením vývoje v reakci na nové omezování letecké dopravy. „Očekáváme v prvním čtvrtletí horší výsledek než v posledním čtvrtletí loňského roku,“ uvedla firma v prohlášení. Podle dopravce se výrazně změnila poptávka zákazníků, letenky si rezervují na poslední chvíli podle toho, zda je možné cestovat, nebo ne. Mírné zlepšení očekává až v létě. „Místo postupného navyšování kapacity v prvním čtvrtletí jsme ji museli opět redukovat,“ postěžoval si dopravce.

 

Tagy Air France - KLM
11 komentářů