První zatěžkávací zkoušky Libeňský most přežil, příští týden se budou opakovat

Zatěžování Libeňského mostu. Foto: TSK PrahaZatěžování Libeňského mostu. Foto: TSK Praha

Technická správa komunikací (TSK) úspěšně dokončila první zatěžkávací zkoušky Libeňského mostu. Během noci ze soboty na neděli dvě pole (2

Technická správa komunikací (TSK) úspěšně dokončila první zatěžkávací zkoušky Libeňského mostu. Během noci ze soboty na neděli dvě pole (2 a 4) zatížila most pomocí tramvají, pytlů štěrku a nákladních automobilů celkem 547 tunami. TSK to oznámila na facebooku.

https://www.facebook.com/TSKPraha/videos/802048633607274

Příští víkend by měly zkoušky pokračovat, na řadu přijdou pole 3 a 6. Důvodem testování je příprava pro opravu mostu.

Na most nejprve najely dvě tramvaje, postupně pak most zatížily vaky s kamením a následně 8 nákladních vozů, každý vážící 41 tun.

Pracovníci odborné společnosti Inset most nejprve napojili na diagnostické nástroje, aby mohli porovnat chování a stav mostu před a po zátěži. Zátěž je výrazně větší, než jaká je při běžném provozu. Ověřovací statické a dynamické zatěžovací zkoušky mají ukázat, jak konstrukce reaguje na extrémní zátěž.

Výsledky zkoušek mají být hotové do měsíce, poté TSK chystá vypsání soutěže na firmu, která most opraví včetně vypracování projektu. „Most není v ideální kondici, ale zároveň není ani v havarijním stavu. Zatěžovací zkoušky poskytnou potřebné detaily, jak postupovat při rekonstrukci. Je to něco podobného, jako když děláme geologický průzkum na metro D. Ověřujeme si tím budoucí technologie, které chceme použít,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Tagy Libeňský most praha TSK TSK Praha
35 komentářů