První stavba pro nové brněnské nádraží. Začne budování ulice, kterou se lidé dostanou do města

Uhelná ulice se stane jednou z důležitých spojnic s centrem.

V Brně začne v příštích měsících první infrastrukturní stavba, která bude souviset s budoucím novým nádražím. Za 34,5 milionu korun vznikne prodloužení ulice Uhelná, která propojí současné ulice Opuštěná a Rosická. V budoucnu se díky ní cestující dostanou z nového nádraží do města.

Brněnští radní dnes vybrali zhotovitele této stavby, společnost IMOS Brno. Cena v soutěži klesla o 2,5 milionu korun.

Přestavba Železničního uzlu Brno nestojí pouze na přesunu vlakového nádraží ke Svratce. Pojí se s ní i rozvoj tzv. jižní čtvrti Trnitá, kde vzniknou nové bulváry, ulice, možnosti pro bydlení a podnikání. Nyní začínáme s výstavbou nutné infrastruktury, jako jsou silnice, kanalizace, chodníky. Jako první přichází na řadu propojení ulic Opuštěná a Rosická v blízkosti Svratky,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Nová ulice bude prodloužením Uhelné. Stane se jednou z důležitých spojnic mezi městem a novým nádražím. „V budoucnu zde na jedné straně silnice vzniknou dva bloky domů, na straně druhé bude zeleň a výhled na řeku,“ dodala primátorka.

V Brně mají nové nádraží, zatím jako model. Je součástí putovní výstavky

Nová komunikace bude dlouhá zhruba 200 metrů. Na místě vznikne i kanalizace a veřejné osvětlení, založeno bude stromořadí a provedeny budou parkové úpravy.

Projekt získal všechna povolení, samotná realizace by mohla začít do konce letošního roku. Na dokončení projektu má zhotovitel dle smlouvy jeden rok.

Mapa oblasti budoucího brněnského nádraží včetně Uhelné ulice. Foto: MMB
Tagy brno Imos Brno Železniční uzel Brno ŽUB
107 komentářů