První přehled: Nejvíce za slevy inkasují České dráhy a Arriva

Autobus Arriva Express v Praze - Holešovicích. Foto: Jan SůraAutobus Arriva Express v Praze - Holešovicích. Foto: Jan Sůra

Ministerstvo dopravy dnes oficiálně zveřejnilo první čísla o kompenzacích za nově zavedené 75procentní slevy pro mládež a seniory. Dopravci zatím

Ministerstvo dopravy dnes oficiálně zveřejnilo první čísla o kompenzacích za nově zavedené 75procentní slevy pro mládež a seniory. Dopravci zatím za září vyfakturovali státu 463 milionů korun, z toho připadá na vlaky 244 milionů a na autobusy 218 milionů. Největší částku nárokují České dráhy, respektive Arriva.

„Fakturovaná částka dopravců odpovídá původním předpokladům, znamená to tedy, že zlevněné jízdné vyjde stát zhruba na šest miliard korun ročně. Pro letošní rok půjdou na slevy peníze z nespotřebovaných výdajů ministerstev, příští rok ze státního rozpočtu,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Je ale možné, že požadavky dopravců za září budou ještě na ministerstvo docházet. Skutečné nároky na státní rozpočet navíc ukáže zřejmě až říjen, září byl pro nové slevy rozjezdový měsíc, kdy se povědomí o novince teprve rozšiřovalo. Navíc vysokoškolský semestr začíná až koncem září či začátkem října.

Ze všech státem nařízených slev připadá v září 37 procent na žáky, 36 procent na studenty, 24 procent na seniory od 65 let a tři procenta na děti do šesti let. Stát dopravcům kompenzuje částku do výše komerčního jízdného. Ztráta je vždy vyčíslena z konkrétní ceny jízdenky, kterou by cestující zaplatil, pokud by slevu nedostal.

Slevě 75 procent se těší vybrané skupiny obyvatelstva od 1. září. Nižší ceny pro ně platí na všech vnitrostátních dálkových i regionálních autobusových a železničních linkách, spojích v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. Ve vlacích sleva platí pouze ve 2. třídě. Stát také nadále nařizuje stoprocentní slevu na jízdném pro děti do šestého roku života.

 

Přehled dopravců s největším objemem faktur za září

Železniční dopravci

Dopravce Fakturovaná částka (v Kč)
České dráhy 219 543 303
RegioJet 14 757 175
Leo Express 6 158 871
GW Train Regio 2 272 307

 

Autobusoví dopravci

Dopravce Fakturovaná částka (v Kč)
ARRIVA MORAVA 18 559 643
ČSAD Ústí nad Orlicí 12 488 946
ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY 11 914 605
ČSAD autobusy Plzeň 11 654 753
STUDENT AGENCY 10 908 867

 Pramen: MDČR

Tagy Arriva České dráhy kompenzace Ministerstvo dopravy slevy
32 komentářů