První parkovací zóny v Praze 10 by měly začít fungovat 24. srpna

Parkování na Praze 10. Foto: Praha 10Parkování na Praze 10. Foto: Praha 10

Zóny placeného stání v Praze 10 by měly začít fungovat 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad, 5. října ve

Zóny placeného stání v Praze 10 by měly začít fungovat 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad, 5. října ve Strašnicích a 2. listopadu v Malešicích. Radnice ještě na základě podnětů občanů upravuje finální projekt, který následně schválí rada městské části a poté se odešle na magistrát, který o úpravách zón rozhoduje. Zastupitelé Prahy 10 o připojení do systému rozhodli loni v červnu.

Projekt zón podle mluvčího Jana Hamrníka radní schválili začátkem března, následně mohli obyvatelé posílat svoje připomínky, které radnice částečně nebo zcela zapracovala. Následovat měla veřejná prezentace, kterou však muselo vedení radnice z důvodu pandemie nového koronaviru zrušit a místo toho návrh představilo na internetu.

Lidé poté dostali další možnost se k návrhu vyjádřit. „Tyto podněty projedná komise pro dopravu a parkování, následně projekt bude schvalovat rada městské části a stanovisko odešleme na magistrát,“ řekl mluvčí. Radnice chce zóny zavést proto, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde již fungují, a parkující auta se přesouvají na její území.

Na Praze 10 má v první etapě vzniknout dvacet tisíc míst v zónách placeného stání.

Parkovací zóny na Praze 10. Foto: Praha 10

Parkovací zóny na Praze 10. Foto: Praha 10

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Platí také ve vybraných částech Prahy 4, 5, 6, 8 a 9. Část radnic postupně zóny na svém území rozšiřuje.

ČTK

Tagy Praha 10 Zóny placeného stání Zóny placeného stání Praha
33 komentářů