První dva RegioPantery pro Zlínský kraj vyjely do zkušebního provozu s cestujícími

Třívozový RegioPanter Českých drah pro Zlínský kraj. Pramen: ČDTřívozový RegioPanter Českých drah pro Zlínský kraj. Pramen: ČD

Zbylé tři jednotky by měly na koleje v regionu vyjet do konce roku.

Zlínský kraj se stal v těchto dnech dalším krajem, kde se mohou železniční cestující svézt třívozovou elektrickou jednotkou RegioPanter. České dráhy převzaly od Škody zatím dvě jednotky (z pěti objednaných), obě aktuálně vyjely do zkušebního provozu s cestujícími. Zbylé tři by měly na koleje v regionu vyjet do konce roku.

První dvě jednotky jsou nyní v rámci zkušebního provozu nasazené na dvou párech osobních vlaků na trati Přerov – Hulín – Otrokovice – Břeclav. „Od nového jízdního řádu, který začne platit v polovině prosince 2024, zajistíme novými vlaky kompletní provoz na této trati. Cestující se tak mohou těšit na výrazně komfortnější cestování než doposud,“ uvedl náměstek šéfa ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Elektrické jednotky RegioPanter nejsou na tratích ve Zlínském kraji úplnými nováčky. Zajíždějí sem ze sousedního Olomouckého kraje na lince z Olomouce do Valašského Meziříčí a Vsetína. Právě Olomoucký kraj získal největší sérii třívozových jednotek 640.2 RegioPanter. Z celkem 60, které si ČD u Škody objednaly (a zatím převzaly 51), jich v Olomouckém kraji jezdí od letošního léta 27.

Stejné jednotky jsou dodávány do Prahy a Středočeského kraje, kde jezdí v barvách Pražské integrované dopravy a oproti standardnímu vybavení disponují například větší 1. třídou. S třívozovými RegioPantery se cestující setkají i na tratích v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Vedle 60 jednotek řady 640.2 objednal státní dopravce i 50 dvouvozových elektrických jednotek řady 650.2, které zajišťují provoz na vybraných tratích v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a na Vysočině.

Třívozový RegioPanter řady 640.2
kapacita 234 míst k sezení
délka 79,4 metru
hmotnost 151 tun
max. rychlost 160 km/h
výkon 2 040 kW
napájecí systémy 3 kV DC a 25 kV 50 Hz AC
počet motorů – 6
počet podvozků – 6
počet dveří – 12

Tagy 640.2 České dráhy RegioPanter třívozový RegioPanter Zlínský kraj
47 komentářů