První dálnice s ptačími sítěmi. Vznikají na D55, v prosinci se otevřou tři úseky najednou

Stavba ptačích sítí na D55. Foto: ŘSDStavba ptačích sítí na D55. Foto: ŘSD

Sítě jsou pět metrů vysoké, mají chránit ptáky a netopýry.

Dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem bude první v zemi, která bude osazena obřími ptačími sítěmi. Ty mají chránit ptáky a netopýry, kteří hnízdí v okolí budoucí dálnice.

K instalaci sítí dochází v těchto týdnech. Půjde o úsek kolem Polešovic. Speciální ocelová síť je pět metrů vysoká a je opatřena ptačími siluetami. „Stavba dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem je výjimečná nutností využití netradičních stavebních postupů a technologií. Kvůli nestabilnímu podloží a tekutým pískům jsme zde jako vůbec na první dálniční stavbě museli využít pro zakládání mostů metodu ražených pilot místo klasických vrtaných. Dále kvůli zvodnělému podloží musíme v řadě míst zpevňovat násyp dálničního tělesa speciálními geobuňkami. Tyto postupy nejsou běžné,“ říká ředitel Správy Zlín ŘSD Karel Chudárek.

Stavba tohoto úseku začala v září 2021, hotovo má být do konce letošního roku. Aktuálně také pokračují práce na mostech, které jsou v různých fázích rozpracovanosti.

Stavba D55, úsek Staré Město - Moravský Písek. Foto: ŘSDStavba ptačích sítí na D55. Foto: ŘSDStavba D55, úsek Staré Město - Moravský Písek. Foto: ŘSDStavba D55, úsek Staré Město - Moravský Písek. Foto: ŘSDStavba ptačích sítí na D55. Foto: ŘSD

Celkově budujeme mezi Starým Městem a Moravským Pískem devět mostů, z toho šest na dálnici a tři nad dálnicí. Most u Moravského Písku máme již dokončený a řidiči už po něm jezdí v režimu předčasného užívání. Téměř hotový je také most u Kostelan, kde nám zbývá už jen dodělat dokončovací práce. Na mostu u Polešovic, který je založený právě na ražených prefabrikovaných pilotách, teď provádíme bednění nosné konstrukce a připravujeme se na její armování. Betonáž mostu plánujeme na konec února,“ popsal manažer oblasti Mosty Michal Hrutkai ze společnosti Skanska. Zakázku na stavu 8,8 kilometru dálnice získala Skanska za 1,95 miliardy korun. Detailně je tento úsek popsán v informačním letáku.

Řidiče na Slovácku čeká letos otevření celkem 21 kilometrů dálnice D55. V prosinci se ještě otevřou úseky Babice – Staré Město a Moravský Písek – Bzenec.

Úsek D55 Babice - Staré Město. Pramen: ŘSDÚsek D55 Staré Město - Moravský Písek. Pramen: ŘSDTrasa dálnice D55 Moravský Písek - Bzenec. Pramen: ŘSD
Tagy D55 D55 Staré Město - Moravský Písek ochrana ptactva ptačí sítě Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Skanska
49 komentářů