První čínské tramvaje do EU. Porto ukázalo podobu vozů od CRRC, nákup zaplatí evropské dotace

Nová tramvaj pro Porto. Foto: Metro do PortoNová tramvaj pro Porto. Foto: Metro do Porto

Dodávky nových tramvají začnou příští rok.

Dopravní podnik Metro do Porto představil konečný design nových tramvají, které budou jezdit v druhém největším portugalském městě. Objednal si je u čínského výrobce CRRC. Jde o první kontrakt na tramvaje, který čínský výrobce získal v zemích EU.

Design představil dopravní podnik na svých stránkách, vznikl ve spolupráci dopravce a výrobce. Nová tramvaj bude mít označení CT (CRRC Tram).

Dopravní podnik označuje vozidlo jako uživatelsky přívětivé a „usměvavé“, zachovává šedou a žlutou barvu. Bude měřit 35 metrů, pojme až 252 cestujících, z toho 64 sedících. Tramvaje budou mít celkem sedm dvoukřídlých dveří na obou stranách.

Poslední  nové tramvaje nakoupilo Porto v roce 2010, šlo o Flexity Swift od Bombardieru. Metro do Porto má u CRRC objednáno celkem 18 tramvají, zaplatí za ně 49,6 milionu eur včetně pětiletého servisu. Investici bude plně financovat Evropská unie z fondu životního prostředí a ochrany klimatu. Tramvaje dopravce nasadí na rozšiřovanou trať mezi S. Bento a Casa da Música a mezi Santo Ovídio a Vila d’Este. První dodávky mají začít příští rok.

CRRC se pokouší proniknout se svými tramvajemi i do jiných evropských měst, zatím ale jiný tendr čínský výrobce nevyhrál. Účastnil se například i soutěže na nové tramvaje pro Ostravu, byl však vyloučen.

Tagy crrc Metro do Porto Porto
19 komentářů