První české město začne půjčovat občanům elektromobily. Zaplatí 100 korun za hodinu

První sdílený elektromobil pro občany města. Foto: Město TouškovPrvní sdílený elektromobil pro občany města. Foto: Město Touškov

Sdílené auto si lidé vyzvednou na nabíječce u radnice, poté ho tam opět vrátí a připojí.

Město Touškov jako první obec v Česku spouští projekt sdílené elektromobility. Nabízí využití elektromobilů současně pro městský úřad a pro občany města.

Původně chtěli v západočeském Touškově řešit jen obnovu zastaralého vozového parku na radnici. Na nové elektorovozy získalo město dotaci téměř milion korun. Využití městských vozů se pak rozšířilo i na obecní organizace a spolky. Poté starostka Kateřina Duchková rozhodla, že sdílení se bude týkat i samotných občanů.

Technické řešení bude mít na starosti Škoda X, což je inovační centrum automobilky Škoda Auto. Podílelo se na vývoji aplikace, která bude v carsharing stěžejní. Pomocí té si auto zarezervují, odemknou, zamknou a i vyúčtují. Servis a službu pro sdílení zajišťuje pro obec společnost startup PeopleCar.

Rada města rozhodla o zaváděcí ceně sdílení e-vozu, která je pro první tři měsíce 100 Kč/hod. Auto bude připravené pro jízdu, nabité a plně pojištěné. Parkoviště pro nové vozy se vybuduje vedle radnice, kam si budou muset občané pro auto dle rezervace dojít, vypojit ho z dobíjecí stanice a následně ho tam zase vrátit a zapojit.

Město předpokládá, že budou lidé vůz používat prioritně pro lokální cesty. „V případě, že pojedete hodně daleko, můžete, ale pak si cestou musíte dobít za své peníze,“ upozorňuje starostka. Služba bude k dispozici od letošního července.

Využít na maximum

Koncept už úspěšně funguje v řadě západních měst. „Podobná komplexní služba komunitního carsharingu v Česku zatím neexistuje. Průměrné auto je aktivně využíváno pouze pět procent času, zbylých 95 procent svého života tak stojí zaparkované a zbytečně zabírá místo. Proč tedy služební městská e-auta nenabídnout občanům města a zajistit maximální využití každého
vozu?“ říká starostka Duchková.

Asociace českého carsharingu uvádí, že zatímco v roce 2014 jezdilo po českých silnicích jen třicet sdílených aut, v letošním roce už to je 1 930. „Velkou výhodou byla dotace a podpora ze strany Státního fondu životního prostředí, která umožnila získání elektrovozů s výhodami pro město i občany.“ dodává Duchková.

Startup PeopleCar zajišťuje městu zprostředkování nákupu vozů a dobíjecí stanice. Spravuje též údržbu vozu, aplikaci pro rezervaci vozů a zákaznickou linku. „Zařídíme prakticky celou realizaci projektu a kompletní servis. Od samotného zpracování projektu a získaní dotace až po pravidelný servis aut,“ přibližuje spoluzakladatel PeopleCar Patrik Bureš.

Za vývojem speciální mobilní platformy, prostřednictvím které si mohou občané městský elektrovůz vypůjčit, stojí společnost Škoda X. „Unikátní mobilní platforma nabízí lidem jednoduchý a rychlý způsob rezervace elektromobilů. Koncept sdílené komunitní elektromobility přináší ekologické a moderní řešení městské dopravy,“ přibližuje Jaroslav Pelant, jednatel ŠKODA X.

Tagy elektromobilita sdílená mobilita sdílení aut
54 komentářů