První aerolinka zrušila objednávky na Boeing 737 MAX. Garuda nechce 49 letadel

Boeing 737 MAX 8 v barvách Garuda Indonesia. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 v barvách Garuda Indonesia. Foto: Boeing

Indonéská letecká společnost Garuda Indonesia je první aerolinkou, která po dvou nehodách letadla Boeing 737 MAX 8 odstoupila od smlouvy

Indonéská letecká společnost Garuda Indonesia je první aerolinkou, která po dvou nehodách letadla Boeing 737 MAX 8 odstoupila od smlouvy na dodávky těchto strojů od amerického výrobce.

Prezident firmy Gusti Ngurah Askhara Danadiputra oznámil Boeingu vypovězení kontraktu na 49 letadel 737 MAX 8 . Jako důvod uvedl špatnou pověst letadel a nízkou důvěru zákazníků v tyto stroje. Informaci jako první přinesl indonéský server Detik.

Naši zákazníci se ptají, zda poletí MAXem nebo ne. Pokud je na let naplánován MAX, chtějí jiný let. Důvěra v toto letadlo je u cestujících tak nízká, že musíme celý kontrakt zrušit,“ řekl mluvčí aerolinek Ikshan Rosan pro Financial Times.

Garuda má objednáno celkem padesát letadel, zatím převzala jeden stroj. Hodnota objednávky je 4,9 miliard dolarů v katalogových cenách. Firma převzala z celé objednávky zatím jediné letadlo, které je kvůli rozhodnutí indonéských úřadů uzemněno. Podle indonéského serveru Detik firma bude za zrušenou objednávku hledat jiná letadla. Aerolinky budou jednat s Boeingem o možné náhradě za tento stroj. Jiným úzkotrupým letadlem je u Boeingu 737 NG.

Garuda je prvním dopravcem, který oficiálně zrušil celý kontrakt, ostatní zatím o možném konci jen mluví. Dá se očekávat, že po tomto kroku ale přijdou s výpovědí i další aerolinky.

Tagy boeing Boeing 737 MAX Garuda Indonesia uzemnění letadel 737 MAX
10 komentářů