dkv-spojujeme

Průzkum: obyvatelé velkých evropských měst podporují zákaz spalovacích motorů

Auta v Paříží. Foto: Transport and EnvironmentAuta v Paříží. Foto: Transport and Environment

Zákaz prodeje aut se spalovacími motory chce už devět zemí EU.

Většina obyvatel velkých evropských měst podporuje zákaz prodeje aut se spalovacími motory do roku 2030. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov uspořádaného na objednávku organizace Transport & Environment (T&E).

Výsledek zveřejnila T&E na svých stránkách. Průzkumu se zúčastnilo 10 050 lidí v patnácti evropských metropolích. 63 % se vyslovilo pro zákaz prodeje spalovacích motorů po roce 2030, 29 % proti zákazu, 8 % lidí nemělo na tuto problematiku názor.

Podle průzkumu byla pro zákaz většina obyvatel ve všech městech. Nejméně (51% ) v Berlíně a Antverpách, nejvíce (77 %) v Římě. Obyvatelé Prahy do průzkumu nebyli zahrnuti.

O zákazu spalovacích motorů se mluví několik let, zatím k němu ale Evropská unie nepřistoupila. Naposledy k celoevropskému zákazu vyzvalo devět zemí, například Rakousko a Nizozemsko. „Lidé ve městech jsou nejvíce vystaveni znečištěnému vzduchu a nechtějí, aby se prodávala auta se spalovacími motory déle, než je nutné,“ řekla Julia Poliscanova z T&E.

Výrobce automobilů čekají pravděpodobně další omezení v podobě emisí. Prodeje aut s baterií sice rostou, ale stále tvoří zanedbatelnou část trhu: loni registrace hybridů a elektromobilů přesáhly desetinový podíl v celé Evropské unii. Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem do roku 2030 již oznámila Velká Británie, která již není členem Evropské unie.

Tagy Transport & Environment zákaz prodeje aut se spalovacím motorem
277 komentářů