Průzkum letiště: Nálada se lepší, dvě třetiny „létajících“ Čechů chtějí vycestovat do zahraničí

Cestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Jde o průzkum v takzvané létající populaci, tedy mezi lidmi nad 18 let, kteří v posledních 24 měsících letěli letadlem.

Češi se po dlouhé přestávce znovu dostávají do cestovatelské nálady. Dvě třetiny z nich chtějí v současné situaci vycestovat do zahraničí, což je o 20 procentních bodů více než loni. Ukázal to online průzkum Letiště Praha, který během dubna a května provedla agentura Median na vzorku 1572 respondentů. Stejný průzkum si letiště nechalo zpracovat už loni. Jde nicméně o průzkum v takzvané létající populaci, tedy mezi lidmi nad 18 let, kteří v posledních 24 měsících letěli letadlem.

Ještě více se zvyšuje ochota dotazovaných Čechů cestovat do zahraničí, pokud by neexistovala žádná systémová nebo osobní omezení. V takovém případě by okamžitě nebo maximálně do dvou měsíců vycestovalo 85 procent dotazovaných. Loni v červenci to byly přes tři čtvrtiny dotazovaných. Zvýšil se také zájem o letecké cestování. Tuto možnost dopravy by v současné situaci zvolilo celkem 63 procent cestujících. V červenci loňského roku to bylo 41 procent.

„Letiště Praha se v posledních týdnech intenzivně zaměřuje na obnovu leteckých spojení a návrat leteckých dopravců do Prahy. Během června nabídneme spojení do více než sedmdesáti destinací. Létat se bude do Chorvatska, Řecka, ale také třeba do Turecka, Egypta, Dubaje nebo na Maltu. Sledujeme proto všechny trendy, posilujeme opatření tak, aby bylo létání bezpečné. Průzkum nám potvrdil, že jdeme správnou cestou a jeho výsledky jsou pro nás výbornou a milou zprávou. Jsme rádi, že oproti loňskému šetření je chuť cestovat ještě mnohem vyšší,“ uvedl člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

Jiný průzkum přinesla Mladá fronta Dnes. Podle ní mají čeští cestovatelé letos jasno, zahraniční dovolená je neláká a zůstanou raději doma. Z výzkumu agentury STEM/MARK pro MF Dnes vyplývá, že tuzemskou destinaci si pro letošní rok vybralo 57 procent lidí. Těch, kteří dovolenou plánují. Více než polovina obyvatel Česka v létě nepojede vůbec nikam.

„Letní dovolenou si nechtějí nechat ujít především lidé s vysokoškolským vzděláním, Pražané a ­obecně obyvatelé velkých měst,“ sdělil Mladé frontě Dnes sociolog STEM/MARK Jan Burianec. Dodal, že do zahraničí se letos chtějí podívat především mladší lidé do třiceti let. Při pominutí covidových důvodů se častěji vyskytuje také vlastenecký argument, kdy lidé chtějí více poznávat českou krajinu.

Tagy dovolená letiště praha průzkum Median
26 komentářů