Průlom v přípravě D3 ve středních Čechách. Ekologové prohráli soudní spor o výjimky

Dálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSDDálnice D3 přes Posázaví, vizualizace. Pramen: ŘSD

ŘSD má aktuálně kompletní všechny doklady pro vydání územního rozhodnutí pro 33 kilometrů dálnice. Na tuto situaci čekalo pět let. 

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) slaví úspěch v přípravě stavby středočeského úseku dálnice D3. Krajský soud v Plzni zamítl žaloby ekologů, které byly podány zhruba před rokem a týkaly se výjimek pro zvláště chráněné druhy v úsecích Václavice – Voračice (žaloval spolek Krajina 2000) a Voračice – Nová Hospoda (žalovaly spolky Krajina 2000 a Děti Země). Deníku Zdopravy.cz to sdělil šéf ŘSD Radek Mátl.

„Je to klíčové rozhodnutí po pěti letech od podání žádosti,“ řekl Mátl. Podle něj se dá předpokládat kasační stížnost proti soudnímu rozhodnutí, což ale nic nemění na faktu, že ŘSD má aktuálně kompletní všechny doklady pro vydání územního rozhodnutí pro zmíněných 33 kilometrů dálnice. Na tuto situaci čekalo pět let.

Územní řízení bylo v březnu přesunuto na pražský magistrát kvůli možné podjatosti středočeského krajského úřadu. ŘSD předpokládá, že na přelomu roku by mohlo být vydáno územní rozhodnutí. I proti němu se dá očekávat odvolání, koncem příštího roku by ale podle Mátla mohlo být pravomocné.

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Vedení středočeské D3. Pramen: ŘSD

Rovněž o výjimkách pro zvláště chráněné druhy rozhoduje jiný úřad než ten středočeský. Kvůli objektivitě má agendu na starost Krajský úřad Plzeňského kraje. První rozhodnutí vydal už v roce 2020, dvakrát mu ale agendu vrátilo k novému projednání ministerstvo životního prostředí.

U výše zmíněných dvou úseků už bylo rozhodnutí pravomocné, ekologové jej ale napadli žalobou. U tří zbylých úseků směrem ku Praze (Hostěradice – VáclaviceJílové – Hostěradice a Praha – Jílové) plzeňský krajský úřad stále na popud ministerstva životního prostředí věc řeší (už potřetí).

ŘSD loni v listopadu využilo možnosti, které mu dává nová legislativa pro vedení územního řízení. Staré žádosti, které byly řešeny ještě na Městském úřadě Benešov, byly staženy a nové byly podány již na Krajský úřad Středočeského kraje. Odtud je ministerstvo dopravy přesunulo kvůli možné podjatosti na pražský magistrát a do Liberce (tři úseky nejblíže Praze). Cílem je podle ŘSD urychlení celého procesu.

ŘSD už má za sebou letitý spor o vedení dálnice v Zásadách územního rozvoje (ZÚR) Středočeského kraje. První aktualizace ZÚR v roce 2015 zakotvila takzvanou západní variantu přes Posázaví. Stížnosti proti této aktualizaci postupně zamítly Krajský soud v Praze, Nejvyšší správní soud a Ústavní soud.

Středočeská část dálnice D3 bude po svém dokončení měřit 58,5 kilometru. Dálnice se napojí na Pražský okruh u Jesenice a na jih povede kolem Jílového, Netvořic a Maršovic dále na Heřmaničky. Na Benešov ji napojí šestikilometrová Václavická spojka. Součástí stavby bude mimo jiné deset mimoúrovňových křižovatek, sedm tunelů o celkové délce sedm kilometrů či most přes řeku Sázavu.

Hotovo by mělo být na přelomu dekády.

 

Tagy D3 ŘSD středočeská část D3
150 komentářů