Provozovatelé nákladních aut zaplatili loni státu na mýtném rekordních 11,5 miliardy

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Během jarní covidové uzávěry to vypadalo na mýtné fiasko, podzimní logistická sezona ale byla rekordní

Silniční nákladní doprava nahradila jarní covidovou ztrátu a dopřála loni státu rekordní sumu z mýtného. Do Státního fondu dopravní infrastruktury putovalo 11,5 miliardy korun, což je meziročně o 5,24 procenta více (+ 573 milionů korun). Plány úředníků z ministerstva financí se přesto nenaplnily, schválený rozpočet fondu počítal s příjmem z mýtného ve výši 12,5 miliardy.

Vyšší výběry jsou dány z velké části rozšířením zpoplatněné sítě o dalších 900 kilometrů silnic I. třídy, ke kterému došlo před rokem. Mýtné se tak dnes vybírá na 1 102 kilometrech silnic I. třídy a 1 307 kilometrech dálnic. Podle společnosti CzechToll, která mýtný systém už více než rok provozuje, by ale mýtné meziročně vzrostlo i bez vlivu nově zpoplatněných úseků.

„Výborné výsledky roku 2020 jsou důkazem, že nový satelitní mýtný systém plní spolehlivě funkci strategické infrastruktury státu. Došlo k významnému poklesu nákladů na provoz systému,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

Výběry mýtného po měsících v letech 2020 a 2019. Pramen: CzechToll

Výběry mýtného po měsících v letech 2020 a 2019. Pramen: CzechToll

Během jarní covidové uzávěry to přitom vypadalo na mýtné fiasko. V dubnu a květnu výběry klesaly dvouciferným tempem. Následně ale začaly růst a během podzimní logistické sezony poprvé překročily miliardu měsíčně. V prosinci pak zaplatili dopravci za použití zpoplatněných komunikací 897 milionů korun, o 24 procent více než v roce 2019. „Významný meziroční nárůst může být dán zejména vysokou produkcí v oblasti automobilového průmyslu, která se pozitivně promítala do výběrů mýtného v průběhu celého podzimu,“ píše ve své zprávě CzechToll.

Ke konci roku 2020 bylo v elektronickém mýtném systému registrováno 546 tisíc vozidel. Necelou třetinu z registrovaných vozidel tvoří automobily z České republiky.

Tagy czechtoll dálnice mýtné silnice I. třídy
8 komentářů