Provozovatel letiště v Pardubicích vykáže ztrátu 35 milionů korun, dvakrát více než před rokem

Letadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje mezinárodní letiště v Pardubicích, vykáže za loňský rok pravděpodobně ztrátu téměř 35 milionů

Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje mezinárodní letiště v Pardubicích, vykáže za loňský rok pravděpodobně ztrátu téměř 35 milionů korun. Předloni byla 16 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek pardubického primátora Jan Mazuch (ODS). Do záporného výsledku se promítly odpisy, přesnější je podle něj ztráta z běžné činnosti kolem 16 milionů korun.

„Odpisy jsou 15 milionů korun, to je taková finanční virtuální realita. Čím máte novější vybavení, tím máte větší odpisy, což ani moc nevypovídá o hospodaření firmy. Lépe o tom vypovídá hospodaření běžné činnosti,“ řekl Mazuch.

Hospodaření firmy a investiční plán na příští rok zastupitelé dostanou ve čtvrtek jako informativní zprávu. Město vlastní dvě třetiny firmy, třetinu Pardubický kraj. EBA chce opravit starý terminál a pronajmout ho dlouhodobě Centru leteckého výcviku. Potřebuje deset milionů korun. „Mělo by to být ekonomicky výhodné,“ řekl Mazuch.

Kromě investice EBA mimo jiné žádá o čtyři miliony korun na uhrazení ztrát z minulých let. Základní kapitál potřebuje zvýšit zhruba o 16 milionů korun. Tyto finanční záležitosti projedná v dubnu městské zastupitelstvo. Město drží dvě třetiny akcií, zaplatit by tedy mělo kolem deseti milionů korun.

Pardubické letiště funguje v režimu civilní přepravy od roku 1994. Loni odbavilo 102.045 cestujících, což je skoro o třetinu méně než předloni. V roce 2018 mělo 147.000 pasažérů. Do zhoršených výsledků se mimo jiné promítly zrušené lety do Londýna.

ČTK

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice pardubice PED
26 komentářů