Provoz na pravobřežce od rána stál, nákladní vlak s novými auty strhl trakční vedení

Stržené trakční vedení ve Štětí. Foto: Správa železnicStržené trakční vedení ve Štětí. Foto: Správa železnic

Nosné lano spadlo na vozy s auty.

(aktualizováno 17:40) Od časných ranních hodin byla zcela ochromena veškerá doprava na trati mezi Mělníkem a Litoměřicemi po pravém břehu Labe díky mimořádné události ve stanici Štětí. K obnovení provozu došlo kolem 17:30.

Ve 3:50 zde došlo ke stržení trakčního vedení nákladním vlakem, který vezl nová auta. Šlo o vlak společnosti ČD Cargo, v jeho čele byla lokomotiva řady 388 (TRAXX MS3). Správa železnic (SŽ) pracuje na opravě trakčního vedení, aktuální termín dokončení je v 17 hodin. Osobní vlaky byly od rána nahrazeny autobusy. České dráhy uvedly, že za osobní vlaky je zavedena náhradní autobusová doprava ve velmi omezené míře. „Nepodařilo se zajistit dostatečný počet autobusů,“ uvedly na stránkách ČD Mimořádnosti. RegioJet provozující rychlíky R23 o mimořádnosti na svých stránkách neinformoval, podle cestujících nezavedl ani náhradní autobusovou dopravu.

Podle předsedy představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha se událost vyšetřuje, předběžné informace mluví o nestažení sběrače v tzv. stahovačce. „Nosné lano se následně uvolnilo a poškodilo celkem 28 automobilů. Aby nedošlo k dalšímu poškození nákladu, museli kolegové opatrně dostat lano z prostoru mezi automobily. To trvalo zhruba do poledne. V tuto chvíli máme na místě dvě pracovní čety, které poškozené trakční vedení opravují. Vzhledem k rozsahu poškození očekáváme obnovení provozu v 17:00,“ uvedl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Stržené trakční vedení ve Štětí. Foto: Správa železnicStržené trakční vedení ve Štětí. Foto: Správa železnicTRAXX MS3 v ústeckém depu ČD Cargo. Foto: ČD Cargo
Tagy ČD Cargo stržené trakční vedení trať 072 Lysá nad Labem -Ústí nad Labem
75 komentářů