Provoz mezi Litoměřicemi a Lovosicemi stál, vlaky AŽD a ČD od sebe zastavily 95 metrů

Vlaky zastavily jen nedaleko od sebe.Vlaky zastavily jen nedaleko od sebe.

Vlaky zastavila technologie VNPN, nikdo nebyl zraněn. AŽD přiznala chybu a cestujícím slíbila kompenzace.

Provoz na trati z Lovosic do Litoměřic horního nádraží byl dnes ráno kvůli mimořádné události zastaven. Ve stanice Žalhostice dělilo – zřejmě po chybě strojvedoucího AŽD Praha – dva protijedoucí vlaky 95 metrů, nikdo nebyl zraněn. Vlaky zastavil generální stop.

K události došlo v 5:05, kdy osobní vlak společnosti AŽD Praha Os 25502 z Litoměřic do Mostu projel kolem návěstidla zakazující jízdu a ohrozil jízdu protijedoucího vlaku Českých drah Os 6131 z Loun do Úštěku.

Došlo k rozřezu výhybky prvním vlakem. Vlaky zastavily díky technologii VNPN (výstraha při nedovoleném projetí návěstidla), kterou vyvinula společnost AŽD Praha; na oba vlaky byl vyslán generální stop. Podle generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery vlaky od sebe dělilo 95 metrů.

Drážní inspekce zahájila šetření mimořádné události. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Drážní hasiči evakuovali zhruba 40 cestujících. Provoz byl obnoven v 9:30.

„Vedení společnosti AŽD se hluboce omlouvá všem cestujícím nejenom z dotčeného vlaku, ale i ostatním cestujícím z dalších zpožděných vlaků Švestkové dráhy i Českých drah,“ uvedla firma na svých stránkách. Každému cestujícímu (AŽD i ČD), který prokáže, že byl mimořádnou událostí dotčen, slibuje AŽD vyplatit kompenzaci 500 korun. Cestující se mají ozvat na e-mail: podpora@azd.cz.

Tagy AŽD Praha projetí návěstidla trať 087 Česká Lípa - Lovosice VNPN
96 komentářů