Provoz houstne, desetimiliontý let nad Evropou vyšel na linku ČSA do Košic

ATR 42. Foto: České aerolinieATR 42. Foto: České aerolinie

Evropští řídící letového provozu došli v pátek při počítání letošních pohybů ve vzdušném prostoru nad Evropou k číslu 10 milionů.

Evropští řídící letového provozu došli v pátek při počítání letošních pohybů ve vzdušném prostoru nad Evropou k číslu 10 milionů. Stalo se tak o 15 dní dříve než loni. Kulaté číslo má přitom českou příchuť, neboť desetimiliontý let připadl na letadlo ATR42 Českých aerolinií na lince Praha – Bratislava – Košice (let ČSA 960). Oznámil to generální ředitel organizace Eurocontrol (Evropská agentura pro bezpečnost letového provozu) Eamonn Brennan.

Rostoucí počet pohybů hlásí i české Řízení letového provozu, které zveřejnilo čísla za šest měsíců letní sezony. Ve vzdušném prostoru České republiky zaznamenalo 534 tisíc pohybů, což představuje meziroční nárůst o devět procent a vůbec nejvyšší provozní výkon v historii podniku.

„Pro zajímavost: období šesti měsíců letní sezóny roku 2018 tak podnik odbavil stejné množství provozu, jaký byl v českém vzdušném prostoru za celý rok 2004. Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci,“ uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Podle něj lze předpokládat, že celkový objem letového provoz v českém vzdušném prostoru bude letos vůbec poprvé atakovat hranici 900 tisíc pohybů.

Je to dáno i tím, že z iniciativy Eurocontrolu byla nad české území přesměrována část letadel z přetíženého prostoru nad jihovýchodním Německem. „I když toto opatření vedlo ke zvýšení průměrného zpoždění na jeden let v českém vzdušném prostoru na 0,9 minuty na provedený let, byly v letní sezóně zajištěny kapacitní požadavky všech uživatelů vzdušného prostoru České republiky,“ doplnil Klíma. ŘLP se přitom dosud chlubilo fakticky nulovým zpožděním.

Tagy ČSA Eurocontrol provoz řlp
7 komentářů