Prototyp či Velký hektor. České dráhy díky modernizaci rozšířily seznam vozidel k prodeji

Lokomotiva řady 150.2 u Týnce nad Labem. Foto: Michal Málek / České dráhyLokomotiva řady 150.2 u Týnce nad Labem. Foto: Michal Málek / České dráhy

Do nabídky se dostaly nově i rychlíkové lokomotivy řady 150.2.

Velké nákupy nových či zánovních vozidel společně se ztrátou některých výkonů zejména na regionálních tratích umožnily Českým drahám rozšířit nabídku nepotřebných kolejových vozidel k prodeji.

Kromě již tradiční nabídky motorových vozů řady 810 či osobních vozů řady B přezdívaných jako koženky se do nabídky nově dostaly například rychlíkové lokomotivy řady 150.2 (potkan, krysa) nebo motorový vůz 854.

Ukazuje to nový seznam majetku k prodeji, který České dráhy zveřejnily na svých stránkách. Výprodej souvisí s postupným vyřazováním vozidel, v absolutních číslech je největší redukce u vozů řady 810, kterých má dopravce v inventárním stavu 183. Provozní potřeba včetně zálohy je 104 vozidel a bude dále klesat. „Pro rok 2024 předběžně očekáváme provozní potřebu o zhruba dalších 40 vozidel méně,“ řekl v červenci mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Vyřazení prvních lokomotiv řady 150.2 souvisí s postupným zařazováním lokomotiv Siemens Vectron, které dopravci umožnily nasazování pod střídavým i stejnosměrným proudem. Další vozy se uvolní díky dodávkám velkého počtu moderních jednotek RegioPanter, RegioFox a ComfortJet. Na seznamu více než čtyřiceti vozidel k odprodeji jsou i prototyp minilokomotivy řady 799 nebo dvě lokomotivy 721 přezdívané Velký hektor.

Vozidla, která jsou určena k odprodeji jako zbytná a nenajde se pro ně zájemce, se v další fázi přesunou na seznam vozidel určených k fyzické likvidaci.

Tagy České dráhy
118 komentářů