Propad o 54 metrů. Známe první detaily z vyšetřování turbulencí na letu Singapore Airlines

Boeing 777-200 společnosti Singapore Airlines. Foto: Singapore AirlinesBoeing 777-200 společnosti Singapore Airlines. Foto: Singapore Airlines

Na ošetření do nemocnice zamířilo celkem 104 osob. Většina pravděpodobně nebyla připoutána.

Vyšetřovací tým pracující na případu letu SQ321 společnosti Singapore Airlines, který minulý týden na trase Londýn – Singapur zasáhly silné turbulence vedoucí k jednomu úmrtí a několika zraněním, prezentoval svá předběžná zjištění.

„Prvotní vyšetřování odhalilo, že let SQ321 probíhal standardně. Když však stroj prolétal nad jihem Myanmaru, pravděpodobně letěl nad oblastí rozvíjející se konvektivní aktivity (rostoucí bouřková oblačnost), což vedlo k prudkým změnám přetížení letadla, trvajícím 4,6 sekundy. To způsobilo náhlou ztrátu výšky o 54 metrů (178 stop),“ vysvětlil deníku Zdopravy.cz dopravní pilot Jiří Hořínka

Zasažený let SQ321 společnosti Singapore Airlines. Zdroj: Flightradar24

Zasažený let SQ321 společnosti Singapore Airlines.
Zdroj: Flightradar24

Sled událostí vedl ke zraněním cestujících a členů posádky, kteří pravděpodobně nebyli připoutáni. Jeden pasažér zemřel na infarkt.

Po informování pilotů o následcích turbulencí bylo rozhodnuto o odklonu Boeingu 777-300ER s registrací 9V-SWM do Bangkoku. Řízený sestup proběhl asi 17 minut po turbulenci. Po přistání již na letišti čekaly záchranné týmy.

V nemocnici zůstává 26 osob

Na palubě letadla se nacházelo 211 cestujících a 18 členů posádky. Na ošetření do nemocnice zamířilo celkem 104 osob. Personál nemocnice řešil například několik poranění lebky a mozku, páteře, kostí, svalů a další zranění.

„Jsme odhodláni podporovat naše cestující a členy posádky, kteří byli toho dne na palubě letu SQ321, stejně jako jejich rodiny a blízké. To zahrnuje pokrytí léčebných výdajů, stejně jako další pomoc, kterou mohou potřebovat,“ uvedly Singapore Airlines na sociální síti X.

Z nejnovějšího vyjádření letecké společnosti vyplývá, že v Bangkoku nadále zůstává 42 cestujících letu SQ321, a to včetně 26, kteří jsou stále hospitalizováni.

Vyšetřování incidentu dále pokračuje, tým k tomu určený se skládá z vyšetřovatelů Úřadu pro vyšetřování bezpečnosti dopravy v Singapuru (TSIB), Federálního úřadu pro letectví USA (FAA), Boeingu a Národní rady pro bezpečnost dopravy v USA (NTSB). Předběžná zpráva popisující chronologii událostí na základě dat z černých skříněk je k dispozici na webu TSIB.

Tagy Singapore Airlines Singapur SQ321
20 komentářů