Prodloužení tramvaje v Jablonci ohroženo. Město zrušilo schůzku kvůli rozpadu jablonecké koalice

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem v Proseči nad Nisou. Foto: Jan SůraTramvaj mezi Libercem a Jabloncem v Proseči nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Plánované prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce nad Nisou za 1,2 miliardy korun dostává opět závažné trhliny kvůli

Plánované prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce nad Nisou za 1,2 miliardy korun dostává opět závažné trhliny kvůli postupu vedení jablonecké radnice.

Zástupci Jablonce včera poslali primátorovi Liberce dopis, že kvůli „aktuální politické situaci“ nedorazí na dnešní plánované jednání mezi oběma městy, které mělo vyřešit budoucí financování provozu na této lince. To je předmětem sporu několik měsíců. Požádali o novou schůzku v druhé polovině září.

„V tuto chvíli nelze vyloučit, že nestabilní situace v Jablonci by mohla způsobit odklad rekonstrukce a prodloužení tramvajové trati v ceně 1,2 miliardy Kč. Pro kompletní žádost totiž chybí dohoda mezi Libercem a Jabloncem o financování provozu,“ řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

V Jablonci se minulý týden rozpadla koalice ANO s Piráty a Společně pro Jablonec kvůli střetu zájmů primátora Milana Kroupy (ANO). V pozici jednatele společnosti GREPA Networks se Kroupa domáhá zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Kamerový systém nechal vypnout. Rozpad koalice přinesl paradoxně ale odvolání radních, kteří Kroupův postup kritizovali. Kompletně je celý případ rozpadu koalice popsán na serveru Liberecké zprávy.

Andrej Babiš a Milan Kroupa. Oba ve střetu zájmů. Foto: Liberecké zprávy

Andrej Babiš a Milan Kroupa. Oba ve střetu zájmů. Foto: Liberecké zprávy

Dohoda o financování provozu tramvaje je nutnou podmínkou pro žádost na přidělení dotace z Operačního programu Doprava. Bez dotace města tramvaj prodlužovat nebudou. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou přitom už do přípravy projektu investoval desítky milionů korun. Kvůli přístupu Jablonce hrozí, že zbytečně. Termín pro finální dohodu obou měst je do listopadu, pak je jisté, že dotace nebude.

Trať v Jablonci se má prodloužit ze stávající konečné v Tyršových sadech přes Soukennou ulici a Dolní náměstí na budoucí dopravní terminál ohraničený ulicemi Kamenná, Lipanská a 5. května.

I když se spory o tramvaj v posledních týdnech zdánlivě uklidnily schválením společného memoranda Libereckého kraje, Liberce a Jablonce, k pokroku příliš nedošlo. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou svolal na úterní odpoledne tiskovou konferenci k dalšímu vývoji.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
35 komentářů