Prodeje elektromobilů jsou v Česku na maximu, Tesla je šestou nejprodávanější značkou na tuzemském trhu

Tesla Model 3. Foto: TeslaTesla Model 3. Foto: Tesla

Podíl aut na baterie se přiblížil v červnu 7 %.

Výrobci elektromobilů zažili na českém trhu s novými auty zatím nejúspěšnější měsíc v historii. Za jediný měsíc si u nás zákazníci registrovali 1524 nových elektromobilů, což je oproti květnu nárůst na více než dvojnásobek. Tahounem růstu byla automobilka Tesla.

Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů. Podíl elektromobilů dosáhl za červen 6,82 % na všech nových registracích. Ještě v květnu byl podíl 3,78 %.

Za nárůstem je především úspěch značky Tesla, která za měsíc registrovala 953 nových vozidel. V porovnání s jinými výrobci trhu s auty na baterie výrazně dominovala. V červnu se stala šestou nejprodávanější značkou na českém trhu s osobními auty, předstihla i například Dacii. Podle detailnějších statistik je patrné, že Tesla těží především ze zájmu o Model 3.

Registrace nových aut stouply v červnu meziročně o 9 %. Na prvním místě v prodejích zůstává Škoda Auto, její podíl ale klesl po dlouhé době pod 30 %. Následovaná je značkami Hyundai a Toyota.

Podle paliv v Česku nadále výrazně dominují spalovací motory. Podíl benzínových klesl u nových registrací na 62,16 %, dieselů na 27 %.

Tagy elektromobily registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů
17 komentářů