Prodeje autobusů v Česku atakují čtyři roky starý rekord, vede SOR

Nové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan SůraNové autobusy Scania pro DSÚK. Foto: Jan Sůra

Výrobci autobusů zažívají na českém trhu další velmi úspěšný rok. Registrace nových autobusů stouply od ledna do listopadu o 20,02

Výrobci autobusů zažívají na českém trhu další velmi úspěšný rok. Registrace nových autobusů stouply od ledna do listopadu o 20,02 % a pokud se zopakuje v prosinci výsledek loňského posledního měsíce, dojde k překonání historického rekordu v počtu prodaných vozidel za rok.

Vyplývá to ze zveřejněných statistik Svazu dovozců automobilů.  Podle nich se letos v Česku zaregistrovalo 1127 kusů autobusů, za listopad registrace stouply o necelých 14 %.

K překonání rekordu z roku 2015, kdy bylo registrováno 1350 autobusů, zbývá 223 autobusů. V prosinci velmi často dosahují registrace nových autobusů vysokých hodnot v porovnání s jinými měsíci, loni to bylo například 264 autobusů.

Poptávku po nových autobusech poslední roky táhnou jednak evropské dotace na nové autobusy, současně i nové smlouvy krajů s dopravci, kde je většinou podmínkou dodání nových vozidel.

Za letošní rok vede v žebříčku nejprodávanějších autobusů SOR s 373 registrovanými autobusy, následován Iveco Bus s 293 kusy. Velká zakázka pro Ústecký kraj se projevila ve skoku Scanie, která je poprvé v první trojici nejprodávanějších autobusů s 98 vozidly. Na dalších místech je Setra (73), Mercedes-Benz (72) a Solaris (43)

Tagy Iveco Bus registrace autobusů SOR
24 komentářů