dkv-spojujeme

Prodej elektronických dálničních známek po kolapsu začal, web i e-shop už fungují

Modernizovaná část D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Foto: SkanskaModernizovaná část D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Foto: Skanska

Cendis odstranil závady, kvůli kterým státní web od rána nefungoval.

Státní podnik Cendis spustil prodej elektronických dálničních známek. Ke spuštění prodeje došlo zhruba v 16 hodin, od té doby běží systém bez problémů.

Závady jsme již odstranili,“ potvrdil ředitel Cendisu Jan Paroubek. Od rána byly stránky nefunkční, nepodařilo se je zprovoznit ani během tiskové konference. I když ministr dopravy Karel Havlíček ráno tvrdil, že šlo o plánovaný postup, Paroubek později na twitteru uvedl, že ráno zjistili v systému chybu. „Jedna komponenta generuje obrovské množství operací mezi frontendem a backendem, což se nám při testech neprojevilo,“ uvedl na twitteru.

Kolaps e-shopu na dálniční známky vedl k velké kritice zejména od opozice a posměchu na sociálních sítích. Nové elektronické dálniční známky začnou platit od ledna.

Elektronické dálniční známky budou ke koupi jak na internetu, tak na pobočkách pošt a vybraných čerpacích stanicích. Řidičům odpadne povinnost lepení papírových kupónů na čelní sklo, kontrolní kamery na dálnicích budou porovnávat registrační značky s databází zaplacených kupónů.

Roční známka bude platná 365 dní. Ti, kdo si kupují dálniční známku na celý rok, tak první rok ušetří – stávající papírová platí do konce ledna, mohou si tak koupit až známku s platností od 1. února. V dalších letech ale naopak přijdou o výhodu, že papírová známka platí vždy od prosince předcházejícího roku až do konce ledna roku následujícího po tom, pro který byla zakoupena.

Přípravu systému měl za 309 milionů korun na starosti státní podnik Cendis. „Vlastní systém se nám podařilo pořídit o 300 milionů korun levněji,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček. Typy i ceny známek zůstávají pro příští rok stejné, roční známka stojí 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Lidé si mohou nastavit platnost známky až 90 dní dopředu. Stát ročně na dálničních známkách vybere přes pět miliard korun.

Než známka vstoupí v platnost, lze změnit i registrační značku, stejně tak termín. Systém upozorní uživatele, že už známku zakoupenou má. Kontrola značek současně umožní odhalování kradených aut nebo vozidel bez zaplaceného povinného ručení.

Tagy Cendis EDAZ elektronické dálniční známky
34 komentářů