Problémy A330 ČSA na lince do Soulu. Po třech hodinách se vrátil, pak uzavřel dráhu

Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSAAirbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSA

České aerolinie musely zrušit dnešní let z Prahy do Soulu a zpět. Po třech hodinách letu se posádka Airbusu A330

České aerolinie musely zrušit dnešní let z Prahy do Soulu a zpět. Po třech hodinách letu se posádka Airbusu A330 rozhodla kvůli technickým problémům vrátit zpět do Prahy. Přistání asistovali hasiči, důvodem byl masivní únik paliva z levého motoru. Kvůli kontaminaci dráhy došlo k dočasnému uzavření provozu na zhruba 40 minut.

Průběh letu OK190 Praha - Soul s divertem zpět do Prahy na Flightradar24.com

Průběh letu OK190 Praha – Soul s divertem zpět do Prahy na Flightradar24.com

Došlo k technické závadě, posádka se rozhodla raději vrátit zpět do Prahy,“ potvrdil mluvčí ČSA Daniel Šabík.  Letadlo se otočilo zhruba nad Kazaní zpět do Prahy, letělo pak pouze v 15, později 10 tisících stopách. Důvodem byla snaha spálit co nejvíce paliva, aby letadlo mohlo bezpečně přistát. OK-YBA nemá ventil, který umožňuje vypustit palivo během letu. I to je důvodem proč letadlo nepřistálo dříve jinde, například v Moskvě či Varšavě. V Moskvě navíc byly zhoršené podmínky pro přistávání kvůli sněhu.

Problémy ale přistáním v Praze neskončily. Letadlo sice přistálo, ale z motoru na ranvej vyteklo palivo. Kvůli tomu muselo dojít k uzavření celé dráhy. Ryanair divertoval linku z Edinburghu do Brna, Smartwings s letadly z Dubaje a Las Palmas ještě vyčkával a kroužil před Prahou. Po zhruba 40 minutách došlo k obnovení provozu, ale na dráhu 12/30, před půlnocí otevřeli 06/24.

Airbus A330-300 registrace OK-YBA je nejstarším a největším letadlem ve flotile ČSA, poprvé vzlétl v roce 2001. ČSA ho mají pronajatý od Korean Air. Cestující ze včerejšího letu byli přesměrováni na jiné letu, většinou přes Frankfurt. Dnešní let je odložen na zítřek kvůli opravě letadla, náhradní díl má dorazit zítra.

Tagy České aerolinie letiště praha OK-YBA Top
63 komentářů