Problémový Klimkovický tunel na D1 u Ostravy čeká oprava, elektroinstalace zastarala

Klimkovický tunel na dálnici D1. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýKlimkovický tunel na dálnici D1. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Jen od začátku letošního roku došlo v Klimkovickém tunelu ke třem výpadkům dodávek elektrické energie.

Klimkovický tunel na dálnici D1 nedaleko Ostravy čeká celková rekonstrukce elektroinstalace. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k tomu donutily opakované výpadky elektřiny v tunelu. Termín zahájení prací zatím není znám, hotovo by však údajně mohlo být snad do konce tohoto roku. Informoval o tom server iDnes.cz.

Jen od začátku letošního roku došlo v Klimkovickém tunelu ke třem výpadkům dodávek elektrické energie. Ve dvou případech šly za ŘSD, jeden byl na straně dodavatele. Výpadky měly okamžitý dopad na plynulost dopravy v lokalitě, primárně na dálnici D1 a okolních objízdných trasách vedoucích přes Klimkovice.

Za výpadky stojí podle ŘSD věk elektroinstalace a vystrojení tunelu. Otevřen byl v květnu roku 2008.

Výsledkem modernizace by měl být nižší počet výluk v tunelu způsobených přerušením dodávek elektřiny. Stávající dieselové agregáty, zajišťující náhradní zdroj energie v případě výpadku, nahradí modernější bateriové systémy.

Klimkovice, které jsou v případě výpadku v tunelu dopravou nejvíce zatížené, řeší kamiony podle starosty Jaroslava Vargy například výstavbou kruhových objezdů tak, „aby to jejich řidiče ještě více nebavilo“.

Během rekonstrukce bude vždy jeden tubus uzavřen.

Tagy Klimkovice Klimkovický tunel Ředitelství silnic a dálnic ŘSD tunel Klimkovice
27 komentářů