Přívalové deště zastavily provoz na dvou tratích v Plzeňském kraji, k odstranění závalu dojde do úterý

Sesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnic

Se sesuvem půdy došlo i k pádu stromu na trať.

(průběžně aktualizujeme) Silné srážky na západě Čech přerušily dnes po obědě provoz na dvou železničních tratích. Vlaky nejezdí aktuálně na trati z Plzně do Českých Budějovic v úseku mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem, k přerušení provozu došlo také na trati Domažlice – Klatovy kvůli zaplavení přejezdu.

O mimořádnostech v provozu informoval mluvčí Hasičů Správy železnic Martin Kavka. „Došlo k podmáčení a sesutí svahu a pádu stromu na trať. Provoz je zastaven,“ řekl k události na trati z Plzně do Českých Budějovic Kavka.

Správa železnic později upřesnila, že kvůli velikosti závalu musí na místo povolat techniku na odbagrování sesuvu. „Předpoklad obnovení provozu je v úterý 4. 6.,“ dodal Kavka.  Mezi Nezvěsticemi a Plzní je zaváděna náhradní autobusová doprava v případě rychlíků Českých drah, osobní vlaky linky P1 provozované Arrivou jsou nahrazeny autobusy mezi Plzní a Starým Plzencem. Na místě jsou hasiči SŽ.

Sesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnicSesuv půdy a pád stromu na trať mezi Plzní a Starým Plzencem. Foto: Hasiči Správy železnic

K druhé události došlo na trati Domažlice – Klatovy, kdy došlo k zaplavení přejezdu. Stránky dopravce GW Train Regio zatím neuvádí způsob náhradní dopravy. Správa železnic počítá s obnovením v 15:15.

Po vydatných deštích má nyní v kraji Radbuza třetí povodňový stupeň ve Staňkově na Domažlicku, v Plzni má řeka první povodňový stupeň v části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí. První povodňové stupně jsou v kraji ještě na Úhlavě v Tajanově, na Úslavě v Prádle a na Ostružné v Kolinci.

Plzeň varuje občany, aby se nezdržovali v těsné blízkosti řeky, která se místy vylévá do krajiny. „Velmi naléhavě vás žádám, nevstupujte do blízkosti vodního toku. Břeh je podmáčený, a přestože to tak nevypadá, voda má obrovskou sílu. V žádném případě nenechávejte u řeky děti ani zvířecí mazlíčky bez dozoru. Voda již dnes v Plzni kulminuje, situace by se měla zlepšovat,“ uvedl na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO).

Nad Plzní a okolím se dopoledne přehnala silná srážka. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Plzni – Mikulce za hodinu 9,5 milimetrů vody, podobně silný déšť byl mezi 12:00 a 13:00 také v Rokycanech.

(s využitím ČTK)

Tagy pád stromu do dráhy sesuv půdy Správa železnic trať 185 Horažďovice - Klatovy - Domažlice Trať 190 Plzeň - České Budějovice
51 komentářů