Přístroje k „očichávání“ dieselů v provozu Praze dodají České Radiokomunikace za 40 milionů

Měření emisí, ilustrační foto. Autor: MDČRMěření emisí, ilustrační foto. Autor: MDČR

Praha si od nového projektu slibuje, že snáz zjistí ty, kteří jezdí s odstraněným nebo nefunkčním filtrem pevných částic.

Hlavní město Praha dovedlo na druhý pokus ke konci tendr na firmu, která vymyslí a dodá detektory zplodin z dieselových aut. Přístroje mají přímo v provozu odhalovat auta s vymontovaným filtrem pevných částic. Vítězem město vyhlásilo České Radiokomunikace s cenou 40,2 milionu korun. Předpokládaná cena byla 38,4 milionu korun.

Přístroje budou přenosné i stacionární. „Chceme umět tyto vozy lépe identifikovat, jejich řidiče na to upozornit, zlepšit životní podmínky a chránit zdraví Pražanů,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Metropole tak podle něj získá lepší představu, kolik takových aut jezdí; data pak mají být využita v návrhu nové legislativy. O pokutách město nemluví.

„V rámci veřejné zakázky se jedná o novou formu spolupráce se soukromým sektorem, kdy hlavní město hledá řešení, které není na trhu ještě dostupné nebo je jeho dostupnost podmíněna dalším výzkumem a vývojem,“ doplnil primátor Zdeněk Hřib. Na nákup přispějí evropské fondy.

Praha si od nového projektu slibuje, že snáz zjistí ty, kteří jezdí s odstraněným nebo nefunkčním filtrem pevných částic. Teoreticky se na takový přestupek má přijít při měření emisí. Asociace emisních techniků a opravářů ale loni přišla se studií, podle které se v Česku v této oblasti nejspíš podvádí.

Například v roce 2018 bylo průměrné stáří aut v Česku na kontrole emisí 13,03 roku, emisním testem neprošlo 2,27 procenta aut. Naopak v Německu ve stejném roce bylo stáří vozidel 8,9 roku, neprošlo 6,61 procenta vozidel.

Tagy České Radiokomunikace emise pevných částic filtr pevných částic Hlavní město Praha měření emisí
130 komentářů