Austrian se po třech letech vrací k turbovrtulovým letadlům

ATR 72-600. Foto: Braathens Regional AirlinesATR 72-600. Foto: Braathens Regional Airlines

Austrian vysvětluje návrat menších letadel slabší poptávkou na některých linkách.

Letecká společnost Austrian Airlines se od konce března vrátí k obsluze některých regionálních linek turbovrtulovými letadly. Na vybrané linky nasadí dvě letadla ATR 72-600, která bude provozovat švédská společnost Braathens Regional Airlines.

Jde o překvapivý krok: když se Austrian v květnu 2021 rozloučily s posledními letadly Bombardier Q400, nic nenasvědčovalo tomu, že by se ještě někdy turbovrtulová letadla do provozu u rakouského dopravce vrátila.

„Na některých regionálních trasách se poptávka po pandemii nevrátila v plném rozsahu. Abychom mohli tyto linky zachovat, je potřeba tomu přizpůsobit kapacitu,“ vysvětlil obchodní ředitel Michael Trestl. Braathens poskytne dvě letadla formou ACMI pronájmu, tedy včetně posádek. Austrian je nasadí na vybrané linky, kde nyní létá Embraer E195. Ten je ale pro provoz na řadě tras zbytečně velký. Půjde například o spojení z Vídně do Klagenfurtu nebo Košic. Letadla budou mít kapacitu 72 míst.

Na ATR přejdou kompletně linky z Vídně do Košic, Lipska a Klagenfurtu, část letů bude tímto typem letadla nahrazena na linkách do Bělehradu, Boloni, Grazu, Varšavy a Záhřebu.

Tagy ATR 72-600 Austrian Airlines Braathens Regional Airlines
82 komentářů