Příhraniční úsek D3 postaví Swietelsky, stavba má začít před Vánoci

Stavba D3 Hodějovice - Třebonín. Pramen: ŘSDStavba D3 Hodějovice - Třebonín. Pramen: ŘSD

ŘSD předpokládá, že dálnice D3 bude na hranicích v roce 2025. Bude končit provizorním sjezdem.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výběrem zhotovitele završilo tendr na poslední čtyřkilometrový úsek dálnice D3 u hranic s Rakouskem. Z pěti nabídek vybralo tu nejlevnější: dálnici postaví společnost Swietelsky stavební za 875 milionů korun. To je o 30 procent méně, než kolik činil předpoklad silničářů při vypisování tendru (1,25 mld. Kč).

„Na stavbu 3,1 kilometru hraničního úseku D3 je vydáno stavební povolení v právní moci a dokončuje se majetkoprávní příprava. Pokud nenastanou nějaké komplikace, chtěli bychom práce zahájit ještě letos před Vánoci,“ řekl deníku Zdopravy.cz šéf ŘSD Radek Mátl.

D3 Nažidla - st. hranice. Pramen: ŘSD

D3 Nažidla – st. hranice. Pramen: ŘSD

 

Stavba má probíhat současně s dvanáctikilometrovým vedlejším úsekem Kaplice nádraží – Nažidla, na který rovněž aktuálně běží tendr. U něj je předpokládaná hodnota 6,2 miliardy korun, s nejnižší cenou přišlo sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt (4,3 mld. Kč). Hodnoticí komise ale zatím o výběru zhotovitele nerozhodla.

ŘSD předpokládá, že dálnice D3 bude na hranicích v roce 2025. Tím bude jihočeská část dálnice hotová, neboť koncem roku 2024 se má otevřít 30 nových kilometrů mezi severním okrajem Českých Budějovic a Kaplicí nádražím.

K napojení na rakouskou rychlostní silnici S10 bude chybět na rakouské straně 16 kilometrů. Po opětovném zkoumání v roce 2021 dali Rakušané dokončení S10 zelenou, dojde k němu až po dostavbě na české straně. Dálnice D3 tak bude na hranicích končit provizorním sjezdem.

Dálnice D3 má celkem měřit 170 kilometrů, v provozu je teď 70 kilometrů od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic.

Tagy D3 Nažidla - st. hranice ŘSD Swietelsky stavební
37 komentářů