Přesun lokomotiv z Českých drah na ČD Cargo pokračuje, postupně promění 30 peršingů na esa

Lokomotiva 163.035 v nátěru, v jakém sjela z výrobních linek. Foto: ČD CargoLokomotiva 163.035 v nátěru, v jakém sjela z výrobních linek. Foto: ČD Cargo

Letos převezme ČD Cargo osm lokomotiv řady 163.

ČD Cargo koupilo od Českých drah další dvě lokomotivy řady 163. Jde o součást velké proměny flotily hnacích vozidel u obou dopravců.

Zatímco České dráhy jako stoprocentní majitel přecházejí hlavně na novější lokomotivy Siemens Vectron, ČD Cargo kromě nových lokomotiv přebírá ještě starší vozidla od svého majitele. Převzetí dalších dvou lokomotiv vyplývá z dokumentu v registru smluv.

Podle předsedy představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha má dopravce zatím celkem 12 lokomotiv řady 163 po Českých drahách. „Do konce roku očekáváme převzetí až osmi lokomotiv. Celkem jich bude 30,“ uvedl Tóth. Kupní cena nebyla zveřejněna. Jde konkrétně o lokomotivy 163.082 a 163.244.

ČD Cargo chystá dualizaci dalších peršingů

Lokomotivy čeká kromě údržby dualizace, aby zvládly i jízdu na střídavý proud. Budou také vybaveny ETCS. Takzvaná dualizace není pro ČD Cargo neznámou: už v minulosti takto došlo k úpravám stejnosměrných lokomotiv na dvousystémové řady 363.5 a 363.0. Podle přezdívek lokomotiv tak dojde k proměně peršingů (řady 162, 163) na esa (řada 363).

ČD Cargo podle výroční zprávy loni koupilo od Českých drah celkem 37 lokomotiv řady 163 a 242 od ČD. Kupovat bude i lokomotivy řady 162.

Zatímco v osobní dopravě již starší lokomotivy neodpovídají nárokům na rychlost vlaku, v nákladní dopravě mohou ještě dvacet let sloužit. „Lokomotivy od Českých drah nakupujeme postupně. Přebírat je budeme až do roku 2026. Souvisí to s modernizací parku u mateřské společnosti a postupným uvolňováním konkrétních vozidel,“ řekl loni Tóth.

Modernizované lokomotivy budou schváleny pro provoz v Česku, na Slovensku a část také v Polsku.

Tagy ČD Cargo České dráhy lokomotiva řady 163
70 komentářů