Přestavba křižovatky na silnici I/19 v Pohledu začala demolicí rodinného domu

Demolice domu u silnice I/19 v obci Pohled. Pramen: ŘSDDemolice domu u silnice I/19 v obci Pohled. Pramen: ŘSD

V rámci úprav dojde ke zvětšení poloměru směrového oblouku hlavní silnice I/19.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo úpravu nepřehledné křižovatky na silnici I/19 v obci Pohled na Havlíčkobrodsku. Silnice I. třídy zde vede ulicemi Revoluční a Přibyslavská. Práce začaly demolicí rodinného domu na nároží.

Dům podle ŘSD bránil ve výhledu, proto jej silničáři od majitele vykoupili. „Následoval záchranný archeologický průzkum, který spočíval v provedení sond v jeho základech a na pozemku v jeho blízkosti. Průzkum nepřinesl výjimečné objevy, pouze datoval původní výstavbu domu do 18. století a potvrdil osídlení oblasti již v dobách středověku,“ doplnil mluvčí ŘSD pro Kraj Vysočina Jiří Veselý.

V rámci úprav dojde ke zvětšení poloměru směrového oblouku hlavní silnice I/19. V prostoru křižovatky dojde k rozšíření jízdních pruhů ze tří metrů na 5,75 metru na vnitřní straně oblouku a 5,3 metru na vnější straně oblouku. Podle ŘSD dosavadní šířka silnice neumožňovala bezpečné vyhnutí vozidel v zatáčce. Místem denně projede kolem 1 700 vozidel, z toho je zhruba 17 procent nákladních.

Práce provází celková uzavírka, která navazuje na nedávno skončenou uzavírku kvůli sanaci svahu na silnici I/19 za obcí ve směru na Přibyslav. Objízdné trasy jsou stanoveny zvlášť pro osobní dopravu a zvlášť pro nákladní dopravu.

Práce provede společnost Silnice Čáslav za 4,5 milionu. Uvedení křižovatky do plného provozu je naplánováno na polovinu srpna.

Demolice domu u silnice I/19 v obci Pohled. Pramen: ŘSDDemolice domu u silnice I/19 v obci Pohled. Pramen: ŘSDDemolice domu u silnice I/19 v obci Pohled. Pramen: ŘSD
Tagy I/19 křižovatka Pohled ŘSD
22 komentářů