Přestavba křižovatky Mileta na okruhu v Hradci Králové. S nejnižší cenou přišla firma M-Silnice

Podoba křižovatky Mileta. Foto: ValbekPodoba křižovatky Mileta. Foto: Valbek

Stavba má pravomocné stavební povolení, probíhat by měla v letech 2024 a 2025.

Tendr na přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové dospěl po řadě odkladů do finále. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo tři nabídky, přičemž s nejnižší cenou přišlo sdružení firem M-Silnice a Integra stavby. Křižovatku na městském okruhu (I/31) je ochotno postavit za 524 milionů korun, což zhruba odpovídá předpokládané ceně. Oznámil to šéf ŘSD Radek Mátl na síti X (dříve Twitter).

Stavba má pravomocné stavební povolení a podle letáku by měla probíhat v letech 2024 a 2025. Letos by měly proběhnout přípravné práce, například bourání některých zpevněných ploch. Jde o společný projekt ŘSD, města a kraje, zakázku administruje ŘSD.

Křižovatka na silnici I/31 je dnes podle zadavatelů přetíženým dopravním uzlem, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Přibudou například nové odbočovací bypassy pro odbočení vpravo nebo zastávka MHD. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty.

Plán nové křižovatky Mileta v Hradci Králové. Foto: ŘSD

Plán nové křižovatky Mileta v Hradci Králové. Foto: ŘSD

„Rekonstrukcí křižovatky bude dosaženo jediného možného bezkolizního propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a centrem města, včetně napojení sídliště Moravské Předměstí na II. městský okruh,“ uvádí ŘSD. Moravské Předměstí je největší hradecké sídliště.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí.

ŘSD termín podání nabídek do soutěže několikrát posunulo, původní byl 4. srpna. Prodloužení si vyžádaly opakované žádosti uchazečů o vysvětlení nebo změny a doplnění zadávací dokumentace. O přebudování křižovatky se ve městě mluví déle než dvacet let.

Tagy Hradec Králové I/31 křižovatka Mileta ŘSD
26 komentářů