Přesnost ČSA a Smartwings v srpnu dál spadla, téměř každý druhý let měl zpoždění

Airbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSAAirbus A330-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: ČSA

Letecké společnosti České aerolinie a Smartwings měly v srpnu více zpožděných letů než ve stejném období loňského roku. ČSA dosáhly

Letecké společnosti České aerolinie a Smartwings měly v srpnu více zpožděných letů než ve stejném období loňského roku. ČSA dosáhly v žebříčku společnosti OAG sedmého místa od konce. Oproti nejhoršímu výsledku v historii v letošním červnu ale nepatrně svoji přesnost vylepšily.

Vyplývá to z dat zveřejněných společností OAG.  Podle nich doletělo za srpen 53,2 % letů včas, loni v srpnu to bylo 60,8 %. Výsledek za srpen je lepší než v červnu, kdy dochvilnost ČSA spadla pod 50 %.

Smartwings, které jsou majitelem ČSA, dosáhly v srpnu přesnosti 58,4 %, loni v srpnu doletělo na čas u stejné aerolinky 63,8 % letů. Mírné zlepšení naopak ukázalo meziroční porovnání v červenci.

Skupina Smartwings musí letos bojovat kvůli uzemnění letadel 737 MAX s nedostatkem strojů, každá porucha či mimořádnost v provozu se pak snadněji přenáší i na jiné lety.

Do statistik zpoždění je zahrnut každý let, který přiletěl nejméně o patnáct minut později oproti letovému řádu. Statistiky neřeší důvody zpoždění, které jsou někdy zcela mimo vliv dopravce.

I když byly ČSA sedmé od konce, v žebříčku nejzpožděnějších dopravců je předstihly i jiné známé aerolinky, například portugalský TAP či tchajwanské Eva Air. Nejhoršího výsledku dosáhly azorské aerolinky SATA: včas dolétla jen třetina jejich letů.

Nejpřesnější byly podle žebříčku v srpnu jihoafrické nízkonákladové aerolinky Safair, kterým přilétlo 95,4 % letů včas. Následované byly společostmi Garuda Indonesia a Copa Air.

Tagy České aerolinie ČSA OAG přesnost letů smartwings Top
40 komentářů